ČUDO U SAVUDRIJI

'OPROSTITE, MOGU LI TELEFONIRATI?' Slovenac nakon preplivanih 40 kilometara došao na talijansku plažu, ušetao u kafić i pristojno zamolio za pomoć

 
 Hanza Media

Priča o slovenskom surferu Goranu Jablanovu koji je proveo 26 sati u olujnom moru i preživio nemoguće velika je vijest i u Italiji. Nitko se ne može načuditi kako je ovaj 47-godišnji Ljubljančanin uspio preživjeti uvjete u kojima, prema riječima stručnjaka, normalan čovjek može preživjeti tek 12 sati.

A ne samo da je majstor preživio 26 sati u hladnom i ne baš toplom moru (17 sati), već je preplivao oko 40 kilometara i izašao na suho u sasvim solidnom stanju. Bio je pothlađen i dehidriran, ali sve u svemu, bio je dobro.

Podsjetimo, Jablanov je s prijateljem iz Hrvatske odlučio se okušati po divljim valovima izazvanim orkanskim jugom, ali vrlo brzo stvari su krenule nizbrdo i dvojac se odjednom našao u moru. Hrvat se nekako uspio dokopati obale, dok je Slovenca odnijelo.

Šef slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan za POP TV je rekao da je ključnu ulogu u njegovu preživljavanju, osim iskustva i izvrsne fizičke kondicije, igralo i neoprensko surfersko odijelo koje je nosio, a koje ga je zaštitilo od pogibelji.

Također, pomogla mu je i relativno visoka temperatura mora za ovo doba godine, a usto se čitavo vrijeme nije odvajao od daske s kojim je izašao na more.

Il Piccolo piše da je Jablanova more izbacilo na plažu Costa dei Barbari, kod mjesta Sistina, udaljenom 19 kilometara Trsta. Ljubljančanin se prošetao do obližnjeg kafića odakle je nazvao Hitnu pomoć koja ga je prebacila u bolnicu Cattinara. Samo nekoliko sati poslije Slovenac je već bio pušten na kućnu njegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:57