METEOROLOGIJA

OPREZ, STIŽE NEVRIJEME! Toplinski udar prekinut će pljuskovi, grmljavina i snažan sjeverac, moguća i jača oluja

Prognostičari su objavili i nekoliko upozorenja zbog najavljenog izraženijeg grmljavinskog nevremena
Malacka, 080615. Tijekom noci sire splitsko podrucje zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme. Nakon iznadprosjecno vruceg dana, vecer je donijela nestabilnosti koje su rezultirale jakim grmljavinskim pljuskom te obilnom kisom.Na fotografiji: pogled na Kastela, Split i okolicu sa planinskog prijevoja Malacka 422m/nm te nadolazeci olujni oblak.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Temperaturni pakao u kojem se Hrvatska našla posljednjih dana svoj će vrhunac doživjeti u srijedu, kada bi se živa u termometrima diljem države iznova trebala popeti do 38 Celzijevih stupnjeva u hladu.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu će prevladavati sunčano i vrlo vruće, ali potkraj dana sa sjeverozapada stiže naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom uz osjetan pad temperature zraka u unutrašnjosti.

Ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, osobito u sjevernim predjelima.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, poslijepodne će okrenuti na mjestimice jak sjeverni. Na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo. Najniža temperatura zraka većinom od 20 do 25, a najviša dnevna uglavnom između 32 i 38 °C.

Uz čitav niz crvenih i narančastih upozorenja zbog izrazito visokih temperatura, Meteoalarm je za srijedu izdao i nekolicinu upozorenja zbog mogućeg olujnog nevremena. Riječ je o uzbunama narančaste boje, što znači da su najavljeni vremenski uvjeti opasni, a odnose se na sjeverozapadni dio unutrašnjosti te Istru i Kvarner.

U četvrtak ujutro i prijepodne uz povremeno više oblaka, mjestimice može biti još malo kiše. Osjetno svježije u kopnenim predjelima, nerijetko i za više od deset Celzijevih stupnjeva u odnosu na srijedu. U petak i subotu pretežno sunčano i postupno sve toplije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:43