OPORBA O INFLACIJI

Oporbeni zastupnici traže reakciju Vlade na inflaciju: Predložili zamrzavanje cijena

Za sam zakon Bernardić kaže da je važan za zaštitu potrošača, ali ga brine provedbeni dio...

Davor Bernardić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska rasprava o zakonu o zaštiti potrošača, koji je uglavnom ocijenjen kao potreban i važan, potaknula je u petak oporbene zastupnike da još jednom upozore na rast cijena i pozovu Vladu da reagira.

Zakon je potreban, no hoćemo li imati koga štititi ako ljudi odu iz Hrvatske? Košarica osnovnih dobara u Hrvatskoj skuplja je nego u Njemačkoj i Francuskoj gdje su plaće znatno više, kazao je Marin Miletić (Most).

image

Marin Miletić

Damjan Tadic/Cropix

Skuplja je kava, mlijeko ulje, brašno, krumpir, tjestenina, a dolazi i poskupljenje plina koje će dodatno utjecati na rast hrane, nabrajao je Miletić upitavši tko će to sve plaćati.

Pozvao je Vladu da reagira i to ne zamrzavanjem cijena energenata jer će to, kako tvrdi, uništiti komunalna poduzeća nego smanjenjem PDV-a i trošarina, a dugoročno rastereti privatni sektor i oslobodi poslovnu aktivnost.

"Sve nas je manje i manje ... ostati ćemo sami mi ovdje u Saboru i umirovljenici", ustvrdio je Miletić.

Na inflaciju ukazao je i Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrata) predloživši zamrzavanje cijena osnovnih živežnih namirnica.

"Prosječan Hrvat može kupit četiri i pol puta manje nego prosječan Nijemac ili Francuz", rekao je.

image

Davor Bernardić

Damjan Tadic/Cropix

Za sam zakon Bernardić kaže da je važan za zaštitu potrošača, ali ga brine provedbeni dio. Kako će se kontrolirati to da umirovljenicu s 1700 kuna mirovine, koja u dućan dolazi s kovanicama da kupi ulje, brašno i jaja, neće izmanipulirati i naplatiti joj drugu cijenu od one na akciji?, upitao je.

Provedbeni dio zakona muči i Barbaru Antolić Vuporu (Klub zastupnika SDP-a) koja kaže da nadzor kvalitete proizvoda koju obavlja samo jedan inspektor na većem području ne može garantirati provedbu.

Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a) istaknuo je da je riječ o važnom i dobrom zakon, posebno u dijelu koji se odnosi na kontrolu zavaravajuće i agresivne prakse.

Pritom je napomenuo da su i informacije postale roba, te da na one koji ih distribuiraju sve više treba gledati kao trgovce. Upozorio je i na sve manji broj udruga za zaštitu potrošača.

Kako zakon ne bi ostao mrtvo slovo na papiru, inspekcija bi trebala djelovati i edukativno, smatra Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:02