PRIHVAĆENO IH PET

Oporba smatra da su njihovi prihvaćeni amandmani ‘kikiriki‘: ‘Nisu nam prošli zbog osobne netrpeljivosti‘

U oporbi najavljuju da proračun neće podržati, a zatražit će porez na nekretnine

Rasprava u Hrvatskom saboru

 Damjan Tadic/Cropix

Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana od njih 475 na proračun za 2022. vrijednih 11 milijuna kuna iz oporbe smatraju 'kikirikijem' i najavljuju da proračun neće podržati, a zatražit će porez na nekretnine.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka rekla je da im je amandman od četiri milijuna kuna, koji je Vlada prihvatila, zaista bio važan jer je riječ o povećanju iznosa za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja s predviđenih 625 tisuća.

"Moramo biti fer i reći da to nije samo naš amandman jer su, osim našeg Kluba, isti amandman s nešto nižim iznosima dali i Klub Centra i GLAS-a, SDP-ova Sabina Glasovac i još neki zastupnici, što znači da je u progresivnom dijelu oporbe to bilo prepoznato kao bitan iskorak u podršci ženama žrtvama nasilja", rekla je i dodala kako je najveći broj njihovih amandmana 'skidao' novac s nabavke borbenih aviona.

Dodala je kako im je izuzetno bitan bio i amandman vezan uz uspostavu hitne helikopterske medicinske službe te naglasila da se za vrijednost jednog aviona mogla imati hitna medicinska helikopterska služba u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Amandmane su također davali u području zdravstva, socijalnih prava građana i za povećanje iznosa na području zelene tranzicije, a, kako je dodala, "od ove Vlade je zaista jadno" što su prihvatili samo devet amadmana od predloženih više od 300 te poručila da neće podržati proračun.

Čisti 'kikiriki'

Vlada je prihvatila amandman SDP-ove Boške Ban Vlahek, kojim će se za šest milijuna kuna povećati proračunska sredstva na aktivnosti Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Njezin stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je da kod Andreja Plenkovića ne postoji minimalni konsenzus za razvoj hrvatskog društva, od energetskog siromaštva do funkcionalnog spajanja općina i gradova, a što je najavljeno u projektu Nacionalnog plana oporavka.

"Pet od 475 amandmana vrijednih 11 milijuna kuna u ekonomiji je, da se netko ne uvrijedi, čisti 'kikiriki'", ustvrdio je.

Govoreći o PDV-u istaknuo je da je to izrazito nepravedan i regresivni porez i potrebna je fiskalna reforma tako da se počne oporezivati imovina, a smanji oporezivanje rada i potrošnje.

U narednoj godini inzistirat ćemo da se počne oporezivati imovina jer je izrazito nepravedno da osoba koja ima treću, četvrtu ili petu nekretninu, kao i banke i korporacije, ne plaćaju ništa, a prosječnim građanima oporezuje se rad i još plaćaju jednu od najviših stopa PDV-a u EU, najavio je Hajdaš Dončić.

IDS-ov Marin Lerotić izvijestio je da im je Vlada prihvatila jedan amandman, isto kao i lani, ali dodao kako je velika razlika onog što se prihvati i onog što se realizira.

I prošle godine prihvatili su nam amandman sanacije zgrade policijske postaje u Poreču, a nikada nije bio realiziran. Ne očekujemo ni da će se ovaj - za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču- realizirati i mislimo da je to igrokaz. Sredstva za amandman 'uzeli' smo s pozicije Ministarstva obrane jer je naša politika uvijek bila demilitarizacija i smatramo da je to dobar smjer u kojem bi država trebala ići, poručio je Lerotić.

Jednim amandmanom, dodao je, ne mogu nas kupiti, mi smo uvijek oporba HDZ-u.

Most: Nije nam prošao nijedan zbog osobne netrpeljivosti

Most je jedna od opozicijskih stranaka kojoj nije prihvaćen nijedan amandman, a Nikola Grmoja rekao je da se "vidi kakva je nervoza u zbog referenduma".

"U Klubu se šalimo da mene više ima na facebook stranicama HDZ-a nego Franje Tuđmana, a Plenković je zalutao u HDZ pa me ne čudi da ga ima manje nego mene", dodao je.

"Očekivali smo da će nam odbiti sve amandmane jer se nikada nisu vodili time jesu li ti amandmani korisni za građane nego osobnom netrpeljivošću", ocijenio je.

Marija Selak Raspudić je bila tražila za dijabetičare 500 tisuća kuna, za zbrinjavanje medicinskog otpada, a kako u Hrvatskoj ima oko 500 tisuća dijabetičara to bi, kaže, bila kuna po dijabetičaru.

Za plan borbe protiv korupcije su dali 18 tisuća kuna, a mi smo ih išli 'pogurati' s 10 milijuna kuna, iako ni to ne bi dovoljno pomoglo, ali - i to su odbili, kazao je Nikola Grmoja.

To što nijedan naš amandman nije prihvaćen ne govori o kvaliteti naših amandmana nego o odnosu HDZ-a prema Mostu, smatra Grmoja.

Upitan kako tumači to što su ipak prošli amandmani pet oporbenih stranaka, kazao je da 'i analitičari pomalo prepoznaju tko je jedina prva i snažna opozicija koja se ne boji HDZ-u reći što ih ide'.

Hajdaš Dončić: Odustajemo

Vladini predstavnici prihvatili su u ponedjeljak prijepodne samo dva amandmana na državni proračun, Veljka Kajtazija kojim se osigurava 400 tisuća kuna za Nacionalni plan uključivanja Roma te Kluba zeleno-lijevog bloka (ZLB) kojim se povećava iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji.

Klub ZLB tražio je da se iznos za spomenutu namjenu s prvotnih 625 tisuća kuna poveća na 4,1 milijuna kuna u idućoj godini, Vlada je taj iznos dignula na pet milijuna kuna.

Zahvaljujemo da je barem jedan od naših amandmana prihvaćen, da ulazi u kvotu od devet amandmana koji su prihvaćeni, rekla je Urša Raukar Gamulin.

Sve ostale oporbene amandmane, Vladini su predstavnici odbili, pa i onaj Kluba SDP-a da se za 150 milijuna kuna poveća iznos namijenjen funkcionalnom spajanju jedinica lokalne samouprave.

Odustajemo od amandmana jer nećete potrošiti ni izdvojenih sto milijuna kuna, kazao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Isto je prošao i amandman toga Kluba da država izdvoji dva milijuna kuna za transparentno trošenje proračunskih sredstva.

image

Rasprava u Hrvatskom saboru

Damjan Tadic/Cropix

HDZ i njegovi sateliti obećavali su potpunu transparentnost proračuna, ali od toga ništa, da smo je imali Gabrijela Žalac, možda, ne bi preplatila softver svom prijatelju, rekla je Mirela Ahmetović.

Nije prihvaćen ni amandman o borbi protiv korupcije

Nije prihvaćen ni zahtjev Kluba ZLB da država izdvoji 183 milijuna za specijalizirane helikoptere hitne medicinske službe.

Uspostavljanje te flote je važno, naglasila je Raukar Gamulin, objašnjavajući kako sada taj posao obavljaju vojni helikopteri.

Odbijeni su i amandmani kojima je više oporbenih zastupnica tražilo više sredstava za borbu protiv korupcije, ali i Mostov kojim se tražilo pet milijuna kuna za informatizaciju DIP-a, odnosno uvođenje elektroničkog glasovanja.

Sabor je donio Strategiju za borbu protiv korupcije, a u proračunu je predviđeno samo 16.500 kuna za borbu protiv korupcije, to samo govori da Vlada nema nikakvu namjeru obračunati se s korupcijom, poručile se Marija Selak Raspudić (Most) i Sabina Glasovac (SDP).

Sabor je u ponedjeljak počeo izjašnjavanje o 475 amandmana podnesenih na državni proračun za 2022., Vlada je prihvatila samo njih devet, četiri iz parlamentarne većine i pet oporbenih.

Iako Sabor može odlučiti drugačije od Vlade, mala je vjerojatnost da će se to dogoditi.

image

Rasprava u Hrvatskom saboru

Damjan Tadic/Cropix

S obzirom na brojnost amandmana, na činjenicu da zastupnici imaju pravo pokušati uvjeriti Vladine predstavnike da prihvate njihove prijedloge, izjašnjavanje će potrajati nekoliko sati, odnosno protegnuti se i na utorak.

Bačić Mostovcima: Ostavite se ćorava posla

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u ponedjeljak da referendum o covid potvrdama, koji je pokrenuo Most, neće imati nikakvog efekta i poručio Mostovcima da se "ostave ćorava posla".

„Od takvog referenduma i pitanja nikakvog efekta”, kazao je Bačić iznoseći stajalište Kluba HDZ -a i poručio Mostovcima da se "ostave ćorava posla".

'Referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor'

„Iščitavajući pitanja stječe se dojam da je netko gadno podvalio Mostovcima ili pak sami ne razumiju vlastiti tekst jer ovakvo složeno referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor na postupanje sukladno 17. članku Ustava i time se postupak dovodi do fijaska”, rekao je Bačić.

Ako se i prikupi dovoljan broj potpisa i ako je pitanje u skladu s Ustavom, te ako se i provede referendum i dobije potrebnu većinu, to ne nameće obvezu Saboru pa će i dalje pisati u Ustavu da Sabor može, ali i ne mora o ograničavanju sloboda odlučivati dvotrećinskom većinom.

I drugo referendumsko pitanje kojim bi se Sabor obvezao da umjesto Stožera donosi mjere protiv epidemije Bačić smatra neostvarivim.

image

Rasprava u Hrvatskom saboru

Damjan Tadic/Cropix

„Kako bi Sabor odlučivao o, primjerice, uvođenju online nastave u nekom razredu škole ili broju štandova na tržnici ili zabrani privatnog okupljanja u nekoj općini”, upitao je.

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) pozvala je građane da podrže referendum kako bi se stvorio legalan okvir za borbu protiv pandemije ocijenivši kako protivljenje referendumu HDZ-a znači da im „gori pod petama” .

Selak Raspudić: HDZ-ova PR kuhinja zloupotrebljava tragediju

Selak Raspudić podsjeća da će Sabor ovaj tjedan raspravljati o covid potvrdama i kaznama, čime će se otvoriti prostor za njihovu širu primjenu

„Bešćutno se poigravati i zloupotrebljavati tragediju ljudi koji su izgubili svoje bližnje da bi taj broj mogli s nepodnošljivom lakoćom zalijepiti na čela organizatora referenduma koji za cilj ima legalno i legitimno odlučivanje u pandemiji je političko, moralo i civilizacijsko dno i može doći samo iz nehumane HDZ-ove PR kuhinje”, kazala je Selak Raspudić.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) u slobodnom govoru osvrnuo se na upitnik koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave poslalo jedinicama lokalne samouprave da nabroje pet vrsta poslova iz svojeg djelokruga i žele li se dobrovoljno spojiti s drugom lokalnim jedinicama.

image

Rasprava u Hrvatskom saboru

Damjan Tadic/Cropix

„Ovo je razina lošeg seminara, osmog razreda osnovne škole, popravni sjedi jedan”, ocijenio je Hajdaš Dončić.

Predrag Štromar (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) podsjetio je na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji kreće sutra, za što je osigurano 390 milijuna kuna. Očekuje da će obrada podataka biti brza te ako ne bude dovoljno sredstava da će pronaći sredstva i za one ispod crte.

Orešković: HDZ ruši nezavisnost Povjerenstva za sukob interesa

Govoreći o korupciji, Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) poručila je kako su njezina ostavština na čelnoj poziciji Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa načela djelovanja i rezultati tog tijela, a HDZ sada to ruši izmjenama zakona .

„HDZ je koruptivna politička stranka pa im nezavisnost institucija i antikorupcijskih tijela jako smeta, to je glavni razlog zašto Andrej Plenković tu moju ostavštinu ruši lošim izmjenama zakona”, ustvrdila je.

„A iza Plenkovića neće ostati ništa za državu ili povijest vrijedno spomena, nikakav pozitivan trag. Iza njega će ostati na koljenima opustošena zemlja urušenih institucija”, kaže Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:50