BURNA RASPRAVA

Oporba: ‘Poljoprivreda je u teškom stanju. Mljekarstvo je davno uništeno, a svinjogojstvo je ‘dobro priklano‘‘

S druge strane, ministrica Marija Vučković kaže da je rast izvoza veći od rasta uvoza, a i broj mladih poljoprivrednika sve je veći

Marija Vučković

 Ronald Gorsic/CROPIX

Oporbeni saborski zastupnici ocijenili su u četvrtak da je domaća poljoprivreda u teškom stanju, zbog pada produktivnosti i uvoza osnovnih namirnica, dok resorna ministrica Marija Vučković kaže da je rast izvoza veći od rasta uvoza te da je sve veći broj mladih poljoprivrednika.

"Kad ste bili u Slavoniji ili u Dalmatinskoj zagori", pitali su zastupnici ministricu Vučković tijekom rasprave o izmjenama Zakona o poljoprivredi.

Prijedlog zakona propisuje načela postupanja Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi u slučaju sumnje na prijevaru primatelja potpora iz europskih fondova, kako bi se suzbile takve prijevare. Međutim, umjesto subvencijskih prijevara, u fokusu rasprave bilo je stanje domaće poljoprivrede.

Dretar (DP): ‘Mrkva iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine...‘

"Svatko tko ode u bilo koju trgovinu kupit će mrkvu iz Austrije, luk iz Egipta, češnjak iz Kine, peršin iz Grčke, a govorim o temeljnim poljoprivrednim kulturama. Građani se zato imaju pravo pitati tko i zašto ovako loše upravlja hrvatskom poljoprivredom“, rekao je Davor Dretar (Domovinski pokret).

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) ustvrdio je da je mljekarstvo davno uništeno. Svinjogojstvo još nije uništeno, ali je "dobro priklano", ostalo je još nekoliko većih proizvođača, ali je pitanje dokada će i oni, u tovu junadi jedva se preživljava. Čak ni u jajima ne možemo biti samodostatni, upozorio je.

‘‘Sve više ulažemo u poljoprivrednu proizvodnju, samo kome idu sredstva", upitao je Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista te također upozorio da podaci Državnog zavoda za statistiku naznačuju da poljoprivredna proizvodnja pada više od 10 posto u zadnje tri godine, u ratarstvu stočarstvu, proizvodnji mlijeka, u bilo čemu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ustvrdila je da većina proizvođača koji su napustili mliječnu proizvodnju nije izašla iz stočarstva, nego su prešli na mesno govedarstvo. To, kaže, potvrđuje činjenica da danas ima više goveda nego prošle godine, otprilike za 1000, a ukupno ih je oko 440.000. Također, dodala je, počistili smo bazu podataka i izbrisali 10.000 goveda koja nisu ni postojala.

Ministrica: ‘U poljoprivredi i prehrambenoj industriji izvoz raste brže od uvoza‘

Napomenula je da Hrvatska proizvodi dva do tri puta više žitarica i uljarica nego što je potrebno. S obzirom na količinu zemljišta koje te kulture zauzimaju, ne može samodostatnost u svim kulturama biti 100 posto, rekla je.

Vučković je ustvrdila i da su poljoprivreda i prehrambena industrija jedne od rijetkih djelatnosti u kojima izvoz u zadnjih 10 godina raste brže od uvoza.

"Uvoz se povećao za dva puta, ali izvoz za 2,6 puta", rekla je.

‘‘Prema podacima Agronomskog fakulteta, samodostatnost u proizvodnji rajčice je, na primjer, 70 posto. Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje je u zadnjih osam godina porasla s 2,2 na 3,3 milijarde eura. Osim toga, broj mladih poljoprivrednika je s 9 posto narastao na 14,4 posto, imamo ih 24 tisuće, a broj visoko obrazovanih je u pet slavonskih županija porastao za 2 do 2,5 puta‘‘, izjavila je.

Iljkić (SDP): ‘Poljoprivrednici nemaju uvid u dijeljenje potpora‘

Zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić upozorila je da poljoprivrednici i dalje ne vjeruju u transparentnost svih natječaja na kojim se dijele potpore.

‘‘Oni nemaju nikakvu mogućnost praćenja natječaja, koliko je sredstva odobreno, koliko nije iskorišteno, u kojoj su fazi pojedini natječaji za zakup zemljišta. Sve to oni moraju na jednostavan način dobiti na uvid‘‘, kaže.

HDZ-ova zastupnica Nataša Tramišak podržala je zakonski prijedlog zbog najavljene preraspodjele u korist manjih proizvođača.

‘‘Potrebno je više sredstva usmjeriti malim i srednjim poduzetnicima te OPG-ovima, drago mi je da zbog toga. Time će se omogućiti mladim ljudima da ostanu na selu‘‘, smatra Tramišak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:41