RASPRAVA U SABORU

Oporba oštra: ‘Kasni preoblikovanje koncesija u privatne ordinacije, Vlada ignorira Sabor‘

Rasprava se vodila o produžetku roka koncesionarima za podnošenje zahtjeva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju
Na fotografiji: Anka Mrak Taritaš
 
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici nisu u petak sporili da treba produžiti rok u kojem koncesionari mogu podnijeti zahtjeve za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju, ali oporba Vladi predbacuje što to ne čini zakonom, nego uredbom i to u vrijeme dok Sabor ne zasjeda.

Ministarstvo zdravstva i Vlada odlučili su ignorirati Sabor, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas) u raspravi o Uredbi kojom se mijenja Zakon o zdravstvenoj zaštiti i za šest mjeseci produžuje rok koncesionarima za podnošenje zahtjeva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju, a Miro Bulj (Most) upitao je zašto Ministarstvo nije pravovremeno predložilo Saboru da zakonom uredi produljenje rokova.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić odbacuje tvrdnje o ignoriranju Sabora, kaže da je Ministarstvo reagiralo pravovremeno.

Rokove produljujemo da osiguravamo legitimitet rada da sve teče glatko i valjano, radi prestanka odobrenja za rad u tekućoj godini moglo bi doći do ugroze primarne zdravstvene zaštite, naveo je.

Da kasni preoblikovanje koncesija u privatne ordinacije, upozorava i SDP.

Od pet tisuća koncesionara, dvije tisuće nije podnijelo zahtjev

Imamo oko pet tisuća koncesionara, a njih dvije tisuće nije obavilo taj posao, pitanje je hoće li u tome uspjeti, kazao je Domagoj Prica.

Dvije tisuće subjekata je prilično velik broj. Gdje je najviše zakupaca koji nisu zahtjeve predali na vrijeme? zanimalo je Renatu Sabljar Dračevac.

Bašić ustrajava da sve ide pravovremeno, kaže da su u spomenutom problemu podjednako zastupljene sve županije.

Na oporbene primjedbe da je ovo već drugi put da se zbog istog razloga donosi uredba, isto je učinjeno 2019., državni tajnik izražava uvjerenje da više neće biti potrebe za tim.

Primjedbama kolega Ružica Vukovac (DP) dodaje i visoke zakupnine za ambulante, pogotovo u ruralnim područjima, a zanima je koliko je tzv. timova bez nositelja i građana bez izabranog liječnika.

HDZ-ovi zastupnici 'brane' Vladin potez. Hrvatska liječnička komora je koncem prošle godine zamolila produljenje roka, Ministarstvo je pravovremeno reagiralo i uredba koja ima snagu zakona je donijeta na vrijeme, rekao je Ivan Ćelić.

Predmetnom Uredbom za šest se mjeseci produžuje rok koncesionarima za podnošenje zahtjeva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju.

Nadalje, za dvije se godine produžuje rok važenja rješenja o odobrenju rada na temelju zakupa za ljekarne, specijalističke ordinacije i dentalne laboratorije u zakupu, kao i za djelatnost obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, medicine rada i sporta, zdravstvene njege u kući i medicinsko-biokemijskih laboratorija na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43