BENČIĆ I TROSKOT

Oporba o viceguverneru: ‘HNB se pretvorio u razbojničku pećinu, dobro da nemaju privatne avione‘

Viceguverner HNB-a Roman Šubić kupio je nekretninu od agencije za naplatu potraživanja, koja od banaka otkupljuju dugove građana

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i Mostov Zvonimir Troskot kritizirali su danas kupnju nekretnine viceguvernera HNB-a Romana Šubića od agencije za naplatu potraživanja, koja od banaka otkupljuju dugove građana za 25 posto vrijednosti.

Sandra Benčić poručila je kako im je prioritet zabrana rada tih agencija.

„Naš je Klub pitanje otkupa dugova stavio među prioritete jer građani upadaju u krug dugova iz kojih se više ne mogu izvući. Te agencije ih stavljaju u nedostojanstven položaj, što ponekad prelazi i u maltretiranje”, ustvrdila je Benčić na konferenciji za novinare komentirajući Šubićevu kupnju vile u Zagrebu.

Podsjetila je da su predložili izmjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o potrošačima kako bi se zabranila prodaja potrošačkih dugova agencijama za naplatu potraživanja, ali je HDZ te prijedloge odbio.

Usto, tražili su da HNB regulira agencije za naplatu potraživanja i počne ih nadzirati, te donese pravila oko prodaje dugova građana tim agencijama. No, rečeno im je da će se na tome raditi kada jednom EU donese neki propis o tome.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

„Danas vidimo zašto nije prihvaćen naš prijedlog da se zabrani prodaja dugova tim agencijama - zato da bi mogli reći da je sve po zakonu", kaže Benčić.

Šubić ima pristup informacijama o strukturi dugova koje banka prodaje agenciji za naplatu potraživanja i uvid u sva ta potraživanja jer ih mora odobriti. Onda od iste te agencije kupuje nekretninu koju je agencija dobila za 20 do 25 posto vrijednosti, i to po cijeni koju ne želi reći jer je vjerojatno daleko ispod tržišne, upozorila je Benčić.

Raspad svih moralnih i etičnih vrijednosti u društvu

"Koliko god to bilo po zakonu, vjerujem da nitko u ovoj zemlji ne može reći da je etično i moralno i da bi to uopće smjelo biti po zakonu", kaže zastupnica i podsjeća da je Šubić predmet istrage o umiješanosti članova Savjeta i zaposlenika HNB-a u trgovanje dionicama.

image

Zvonimir Troskot

Damjan Tadic/Cropix

„Po zakonu je dugove građana prodavati agencijama za naplatu potraživanja za 25 posto, po zakonu je da te agencije od građana potražuju 100 posto vrijednosti, po zakonu je da oni koji imaju tajne informacije kupuju te nekretnine budzašto, po zakonu je da oni koje plaćamo 40.000 kuna, upravo zato da ne bi bili podložni bilo kakvim zlouporabama položaja, pored te velike plaće kupuju nekretnine od agencije za naplatu potraživanja”, kritizirala je Benčić ustvrdivši da to pokazuje raspad svih moralnih i etičnih vrijednosti u društvu.

Nećemo stati dok god se ne zabrani prodaja potrošačkih dugova agencijama za naplatu potraživanja i ako dođemo u priliku da budemo na vlasti na državnoj razini to će biti jedna od prvih stvari koje ćemo napraviti, poručila je.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

Najavila je da će slučaj Šubićeve vile prijaviti Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa, iako nema velike nade u korist od toga jer je HDZ izmijenio zakon tako da povjerenstvo više ne može postupati po članku 5. koji je definirao etička načela.

To je pucanj u prazno, ali ćemo ga prijaviti samo da pokažemo povredu etičkih načela i da se nije bez vraga mijenjao zakon, to je bilo namjerno da se ovakvi slučajevi, koji su zakoniti ali ne i etični, ne bi mogli procesuirati, tvrdi Benčić.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

I saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot komentirao je kupnju nekretnine viceguvernera Hrvatske narodne banke Romana Šubića, ustvrdivši da se ta regulatorna institucija pretvorila u "pećinu razbojničku".

'Ne bi me iznenadilo na neki viceguverner ima avion i heliodrom'

"Po povlaštenim informacijama kupuju se nekretnine, kupovale su se vrijednosnice i ne bi nas iznenadilo da neki viceguverner ima i avion i osobni heliodrom", kazao je Troskot.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

Ocijenio je u izjavi za medije da je narod već izgubio povjerenje u HNB, instituciju koja bi trebala regulirati cijeli financijski sustav, a da nove afere navode na propitivanje jesu li u HNB-u uopće spremni voditi veliki proces kao što je ulazak u eurozonu.

Govoreći pak o samom guverneru Borisu Vujčiću, Troskot je kazao da je na nedavnom saborskom odboru za financije bio izrazito bezobrazan i arogantan. "Ovo je sada moment gdje se povjerenje koje su ljudi imali u to regulatorno tijelo pretvorilo u pećinu razbojničku", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17