‘A AFERE TRESU GRAD‘

Oporba napustila sjednicu splitskog Gradskog vijeća zbog nedolaska gradonačelnika Puljka

Oporbeni vijećnici kazali su da je Puljak, ako je već bio sprijećen doći, mogao iskoristiti mogućnost online sudjelovanja na sjednici

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak

 Tom Dubravec/Cropix

Vijećnici HDZ-a i HGS-a u četvrtak su napustili sjednicu splitskog Gradskog vijeća negodujući tako zbog izostanka gradonačelnika Ivice Puljka kojem su, kako su rekli, namjeravali postaviti brojna pitanja o aferama koje potresaju Split.

Iako je službeno rečeno da Puljak nije došao jer ima povišenu temperaturu, sjednicu je napustilo devet vijećnika HDZ-a i četiri vijećnika HGS-a, no to nije ugrozilo kvorum jer je od ukupno 31 vijećnika, koliko ih broji splitsko Gradsko vijeće, na sjednici ostalo njih 17.

"Napustili smo sjednicu jer smatramo da je nedolazak gradonačelnika Puljka njegov manevar da izbjegne odgovore na pitanja a većina ih se odnosi na afere koje potresaju Split", rekao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Vice Mihanović.

Puljka je prozvao da nedolaskom kukavički i neozbiljno izbjegava suočavanje s vijećnicima koji mu tek jednom mjesečno na sjednicama Gradskog vijeća imaju priliku postaviti pitanja, naglasivši da se, ako ima temperaturu, mogao online uključiti u rad sjednice.

"Bivši gradonačelnik Andro Krstulović (HDZ), kad je bio teško bolestan i nije mogao doći na sjednicu Gradskog vijeća, uključio se online", istaknuo je Mihanović i dodao kako je ovo prvi put u povijesti da u sjednicu Vijeća nije uključen i gradonačelnik.

Ustvrdio je da zbog napuštanja sjednice Grad Split neće ispaštati jer točke dnevnog reda nisu žurne, najavivši da je HDZ, bude li to potrebno čim se gradonačelnik oporavi i dođe na sjednicu, spreman snositi i troškove prostorije splitskog FESB-a koja se zbog epidemioloških mjera iznajmljuje za održavanje sjednica Vijeća.

Predsjednik Kluba vijećnika HGS-a Igor Stanišić izjavio je da su njihovi vijećnici napustili sjednicu jer razlog nedolaska gradonačelnika vide u izbjegavanju neugodnih pitanja te da "Puljak u neugodnim situacijama PR-ovski baca fokus na druge stvari".

"Bilo je niz pitanja zbog kojih bi se gradonačelnik danas 'crvenio' da je došao na sjednicu Gradskog vijeća", istaknuo je Stanišić.

Kao posebno neugodnu aferu za Puljka naveo je onu njegova zamjenika Bojana Ivoševića koji je zaprijetio urednici Slobodne Dalmacije da će joj se "napiti krvi".

"To je najveća afera u dosadašnjem mandatu gradonačelnika Puljka", kazao je Stanišić te dodao da je za Puljka neugodna i izjava bliskog mu suradnika Srđana Marinića koji je nedavno optužio Slobodnu Dalmaciju za reketarenje.

"To je vrlo ozbiljna optužba i danas je na sjednici Gradskog vijeća trebalo o tomu otvoreno pričati", poručio je i naveo da HGS-ovci nisu htjeli postavljati pitanja Ivoševiću koji je nazočan sjednici.

"Mi ne znamo smijemo li Ivoševiću postavljati pitanja i smijemo li ga pogledati i kako će on reagirati, u kojoj je on fazi s radionicom za poboljšanje komunikacijskih vještina", kazao je Stanišić, aludirajući na nedavnu Ivoševićevu prijetnju novinarki, a kao neugodu za Puljka spomenuo je i nedavni njegov pokušaj da privremeno Zapadnu obalu iznajmi privatnom poduzetnu Vicencu Blagaiću.

Igor Skoko (Centar) stao je, pak, u obranu gradonačelnika Puljka. "Mislim da je u doba pandemije apsurdno govoriti da bi netko trebao doći na sjednicu Gradskog vijeća", kazao je i napomenuo da su na sjednici nazočna dva dogradonačelnika i predstavnici svih gradskih službi, pa nije bilo potrebe bojkotirati sjednicu jer se i njima mogu postavljati pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 21:22