RASPRAVA U SABORU

Oporba na nogama: Povjerenstvo za sukob interesa se eutanizira; HDZ: To nije točno!

Hrvoje Zekanović (HS) drži pak kako je Povjerenstvo radilo ‘kapitalne‘ greške i da je 2016. nepravedno osudilo Tomislava Karamarka

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba oštro je u utorak kritizirala novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, tvrdeći da se njime eutanazira Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no HDZ to odbacuje, kao i resorni ministar koji ističe da to tijelo ostaje neovisno.

Povjerenstvo ostaje i neovisno i antikorupcijsko tijelo s novim mehanizmima i proširenim djelokrugom, ističe ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u Hrvatskom saboru.

Oporba, međutim, misli drugačije, pa Nikola Grmoja (Most) poručuje da je predloženi zakon, prepun "pravnog razrjeđivača", a jedini mu je cilj ugasiti Povjerenstvo. No, to ne čudi s obzirom da je većina neovisnih institucija pod kontrolom Andreja Plenkovića, kazao je.

Grmoja navodi i kako zakon dolazi u jeku 'afere DORH', "koja dokazuje da su Banski dvori pupčanom vrpcom povezani sa DORH-om koji je zažmirio kako bi zaštitio Plenkovićevu prijateljicu Gabi".

SDP: Povjerenstvo žele svesti na razinu običnog birokratskog tijela, na ćatu

Povjerenstvo je bilo jedno od najuspješnijih neovisnih tijela, HDZ ga sada predlaže eutanizirati i svesti na razinu običnog birokratskog tijela, na ćatu, na razinu fiškala koji će se baviti popisivanjem imovinskih kartica, kazao je Peđa Grbin (SDP).

Sandra Benčić (ZLB) pak ističe kako zakon eutanazira mogućnost prevencije sukoba interesa, da neriješeno ostaje pitanje političke korupcije, a sve to u situaciji nedavne presude HDZ-u.

Tvrdnje oporbe Kruno Katičić (HDZ) naziva paušalnim i netočnim.

"Sve objede i kritike da se želi pasivizirati Povjerenstvo i da se neće moći koristiti odredbom o povredi općih načela smatram netočnim i paušalnim. Ovakvom odredbom načelo će se moći koristiti u skladu s pravnom snagom pravnog načela koje ima u bilo kojem zakonskom aktu", poručio je.

Katarina Peović (RF) tvrdi da su i neki HDZ-ovi lokalni dužnosnici nezadovoljni zakonom, da se Ante Sanader "kao njihov glasnogovornik pobunio".

Zekanović: Povjerenstvo krivo i nepošteno osudilo Karamarka

Hrvoje Zekanović (HS) drži kako je Povjerenstvo radilo "kapitalne" greške i da je 2016., na čelu s Dalijom Orešković, grubo pogriješilo kad je "nepravedno, krivo, nepošteno osudilo" bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Imamo presudu Upravnog suda kojom se poništava odluka Povjerenstva, volio bih da se netko Karamarku ispriča za političku i štetu koju je pretrpio u obiteljskom životu, kazao je i naglasio kako je Orešković u to vrijeme krila svoje političke ambicije.

Zekanović kaže i kako Orešković snosi političku i svaku drugu štetu zbog grubog popusta koji je napravila, iako je "pitanje je li to bio propust s obzirom na njene političke ambicije".

Orešković (Centar) uzvraća kako nijedna činjenica utvrđena u predmetu Karamarko nije osporena.

"Ako netko smatra da je to bila kriva poruka, predlažem da pozove Andreja Plenkovića da podnese ostavku, jer Plenković danas ne bi sjedio tu gdje sjedi da nije bilo odluke u tom predmetu", ustvrdila je zastupnica koja drži da je novi zakon korak unatrag, konačni kraj svrhe i smisla Povjerenstva.

Ministar Malenica pak naglašava kako se novim zakonom pitanje sukoba interesa usklađuje s međunarodnim standardima i preporukama koje su dale Greco i Europska komisija, da se njime značajno proširuje krug obveznika, pa će njih oko tisuću morati objaviti podatke o imovini, da se sa 12 na 18 mjeseci produljuje 'razdoblje hlađenja' nakon mandata.

Novi institut je deklariranje sukoba interesa, imovinske kartice obveznici će morati podnositi jednom godišnje, do 30. siječnja tekuće godine, u njima će biti i podaci o djelatnostima, funkcijama koje je dužnosnik obnašao dvije godine prije dužnosti, poručuje ministar.

Povjerenstvo sa sankcijom obvezniku koji ne dostavi tražene podatke

Postupci pred Povjerenstvom trebali bi biti brži, umjesto tri koraka, imat će dva, pokretanje postupaka i odluku o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa, naglašava Malenica te kao novinu navodi da će Povjerenstvo moći izreći sankciju obvezniku koji ne dostavi tražene podatke.

Moći će izreći administrativnu i novčanu kaznu, primjerice za obvezu podnošenja imovinske kartice, za primanje darova protivno zakonu itd.

Što se tiče tiče deklaratornih sankcija, vođenje posebnih postupaka zbog povrede općih načela nikada nije ni bilo propisano zakonom, već je Povjerenstvo preuzelo praksu koja nije utemeljena na zakonu, pa su je nadležni sudovi utvrdili kao protupravnu, kazao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:33