ZDRAVKO ŠIMUNOVIĆ PROGLAŠEN NEUBROJIVIM

Opljačkao je tri splitske banke i jednu poštu te ranio zaštitara. Ali ipak ne ide u zatvor

 Mario Todorić/CROPIX

SPLIT - Višestruki pljačkaš triju splitskih banaka i jedne pošte Zdravko Šimunović (44), danas je na splitskom Županijskom sudu proglašen neubrojivim te sigurno neće u zatvor. Ukoliko sud utvrdi da je kaznena djela počinio u neubrojivom stanju, završit će u jednoj od institucija za duševno oboljele osobe, piše Slobodna Dalmacija.

Da je Šimunović raspravno nesposoban te da nije u stanju shvatiti prirodu i svrhu kaznenog postupka koji se protiv njega vodi, potvrdili su danas na suđenju dr. med. spec. psihijatrije Esta Sušić, stalni sudski vještak iz Zagreba te dr. Ivan Urlić, stalni sudski vještak neuropsihijatar.

Šimunović je je 24. ožujka 2009. godine maskiran crnom kapuljačom s prorezima za oči i u stanju psihotičnog poremećaja, upao u poslovnicu Imex banke u Tolstojevoj ulici te je u zaštitara uperio pištolj. Uzeo je zaštitarovo oružje, preskočio naplatni pult i zaprijetio djelatniku banke da mu iz blagajni da sav novac te da onda otvori sef. Kad mu je ovaj rekao da nemaju sef, udario ga je pištoljem po glavi i bacio ga na pod udarajući ga nogama i rukama. Tad je uzeo nešto više od 116 tisuća kuna.

U istim psihotičnom stanju je 26. listopada 2010. godine maskiran s pištoljem upao u Credo banku u Ulici Slobode te je napao zaštitara, prijetio mu da će ga upucati u nogu, a onda ga je udario pištoljem po glavi. Ukrao je gotovo 193 tisuće kuna.

U Imex banku u ulici Ruđera Boškovića upao je 26. travnja prošle godine, no tada ga zaštitar Zdenko Milošević nije poslušao već su se počeli naguravati. Šimunović ga je svo vrijeme tukao pištoljem po glavi, a kada nije uspio svladati žilavog zaštitara izašao je vani, no odmah se vratio i repetirajući pištolj rekao mu da mu da svoje oružje. No, kad je hrabri zaštitar to odbio, Šimunović mu je pucao u lijevu nogu i pobjegao.

Nakon toga još je jednom opljačkao, i tada u neubrojivom stanju kao i u svim slučajevima prije, ovaj put poštu u Šimićevoj ulici. Od dvije djelatnice, kojima je zaprijetio oružjem, uzeo je oko 80 tisuća kuna.

IZVORNI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:45