EKSTREMNI UVJETI

OPASNI LEDENI UDAR Temperature se spustile do 16 ispod nule, sutra slijedi jače naoblačenje, a s njim i novi snijeg

Zbog niskih temperatura proglašena je narančasta uzbuna, a za sutra je najavljen novi snijeg
 Emica Elvedji/CROPIX, Luka Gerlanc/CROPIX

Hrvatska se u nedjelju ujutro probudila uz izrazito niske temperature u unutrašnjosti i još uvijek jak vjetar na dijelovima Jadrana. Rekorder po minusu bila je meteorološka postaja u Crnom Lugu na području Nacionalnog parka Risnjak, na kojoj je u 7 sati izmjereno 16 stupnjeva ispod nule.

Istovremeno je u Bednji bilo 12, a u Čakovcu, Delnicama, Karlovcu, Krapini, Križevcima i Varaždinu 11 stupnjeva ispod nule. U Zagrebu je izmjereno minus 9, u Osijeku minus 7, u Rijeci 1 stupanj, a u Splitu 5 stupnjeva.

Tijekom noći temperatura se u Zagrebu u jednom trenutku spustila na minus 12, a Varaždin je bio najhladniji grad na minus 13 Celzijevih stupnjeva.

Za usporedbu, u ranim jutarnjim satima u Moskvi su izmjerena 3 stupnja ispod nule.

Za područje sjeverozapada unutrašnjosti, Korduna i Banovine Meteoalarm je zbog niskih temperatura i leda objavio narančasto upozorenje, što znači da su uvjeti na tim područjima opasni.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, ostatak nedjelje trebao bi proteći uz djelomice sunčano vrijeme te promjenjivu naoblaku, u unutrašnjosti mjestimice uz malo snijega, a na južnom Jadranu uz malo kiše. Ujutro u kopnenim predjelima ponegdje magla.

Vjetar u početku slab, od sredine dana umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu uz obalu slaba do umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak i sjeverac. Poslijepodne i navečer bura i sjeverni vjetar u jačanju na jak i olujan. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 6 do 11 °C.

U ponedjeljak na Jadranu većinom sunčano. U unutrašnjosti postupno jače naoblačenje, od sredine dana s povremenim snijegom. Vjetar u noći i ujutro umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni, u gorju sjeveroistočni, u slabljenju. Na Jadranu će također umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura i sjeverac oslabjeti, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i u Dalmaciji.

Jutarnja temperatura između -11 i -5, na Jadranu od -4 do 1. Najviša dnevna od -4 do 1, na Jadranu između 3 i 9 °C.

Snijega će u unutrašnjosti biti i u noći na utorak, ponegdje i u prvome dijelu utorka. U srijedu djelomice sunčano i suho.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:13