ZABRANJENI

Oni su već sada najveći gubitnici izbora: ‘Već smo počeli snimati TV spotove, dogovarati medijske nastupe... Uzalud‘

Demokršćani su eliminirani nakon što je DIP utvrdilo da su u Registar političkih stranaka upisani četiri dana nakon raspisivanja izbora

Predsjednik Demokršćana Antun Krešimir Buterin 

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Očekivali smo da će Ustavni sud gledati širu sliku od Državnog izbornog povjerenstva, koje je strogo ograničeno zakonom. Vjerovali smo da će Ustavni sud uzeti u obzir da su svi kriteriji osnivanja političke stranke ispunjeni već na dan osnivačke skupštine, na kojoj je naša stranka donijela Statut, odabrala čelne ljude i ostala tijela. Vjerovali smo da će Ustavni sud uzeti u obzir činjenicu da smo na vrijeme, a svakako prije dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, nadležnom Ministarstvu, sa zahtjevom za registraciju, poslali sve potrebne dokumente kojim dokazujemo osnivanje i postojanje nove stranke. Očekivali smo i vjerovali da će i DIP i Ustavni sud uzeti u obzir općepriznato načelo u izbornim postupcima - in favorem postupka kandidiranja - poručili su Demokršćani, jedina stranka čije je kandidacijske liste DIP odbio.

Podsjetimo, Demokršćani su eliminirani iz izborne utakmice nakon što je Državno izborno povjerenstvo utvrdilo da su upisani u Registar političkih stranaka 19. ožujka - četiri dana nakon što je predsjednik Republike donio odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Demokršćani tvrde da ih je DIP doveo u zabludu te kako su oštećeni, jer su u međuvremenu započeli s promidžbenim aktivnostima na društvenim mrežama i u medijima, postavili su i džambo plakate...

- Kao ozbiljni i odgovorni ljudi, kao ozbiljna i odgovorna stranka koja poštuje Ustav i zakone, svjesni mogućih problema u vezi registracije, već smo dan nakon dobivenog rješenja, 20. ožujka, uputili dopis Državnom izbornom povjerenstvu, u kojem smo ih zamolili da našoj stranci dopuste izlazak i sudjelovanje na parlamentarnim izborima raspisanim za 17. travnja. DIP nam je u službenom odgovoru, poslanom 22. ožujka, rekao sljedeće: "Nastavno na vaš upit od 20. ožujka, napominjemo da vaša stranka može podnijeti prijedlog/prijedloge liste/a ili prijedloge/e kandidata na predstojećim izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koji će se održati 16. i 17. travnja". Tako su nas praktički doveli u zabludu, jer smo taj odgovor shvatili kao pozitivan i konačan. Od toga dana počeli smo pripremati izborne liste po izbornim jedinicama, pripremili smo izbornu kampanju, dogovorili termin završnog predizbornog skupa u Zagrebu, ušli smo u poslovne dogovore o izbornoj promidžbi, počeli snimati TV spotove, dogovarati medijske nastupe na TV postajama i u tiskanim medijima… Iako smo najmlađa politička stranka, u samo sedam dana, od petka 22. ožujka, pa do petka, 29. ožujka, obavili smo razgovore s više od 300 kandidata, te smo na kraju uspjeli sastaviti izborne liste u čak deset izbornih jedinica sa 140 kandidata. To samostalno nisu uspjele napraviti i neke puno veće i dugovječnije stranke - poručuju Demokršćani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50