DRAMA U STRANCI

'ONI SU JEDNOM NOGOM IZVAN MOSTA' Što točno muči trojicu nezadovoljnika, glavne ljude udruge 'Promijenimo Hrvatsku'?

 Goran Mehkek / EPH

ZAGREB - Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivan Mišić napuštaju Klub zastupnika Mosta i osnovat će svoj vlastiti Klub nezavisnih zastupnika, ali potonja dvojica neće dovesti u pitanje izglasavanje povjerenja Vladi. Neslužbeno su nam danas popodne potvrdili izvori bliski toj trojci oko koje su se jučer plele kontroverzne infromacije.

- Oni su jednom nogom izvan Mosta. Spremni su se izdvojiti i osnovati svoj klub zastupnika. Petrov grozničavo traži rješenje u strahu da bi mogli prebjeći i uskratiti podršku Vladi u Saboru. A zbog toga bi se moglo dogoditi da Vlada jedva prođe kroz ušicu igle - ne bi dobili više od 76 ruku podrške - dopirale su u petak u popodnevnim satima u Saboru do novinara vijesti iz redova HDZ-a o tome da u Mostu ključa nezadovoljstvo trojice zastupnika: Ivana Lovrinovića i Jure Martinovića, jezgre udruge Promijenimo Hrvatsku, ali i njihova bliskog kolege poduzetnika Ivana Mišića.

Lovrinović i Martinović ispali su iz igre; Lovrinović nije dobio mjesto potpredsjednika u Vladi, a Martinović nije postao ministar pravosuđa. Mišić se nije spominjao ni u jednoj kombinaciji za funkcije, ali on je u Most došao kao dio udruge i sasvim je izgledno da bi im se pridružio u slučaju odlaska. Sve vrijeme pregovora u posljednja dva i pol mjeseca njih se trojica nisu razdvajala.

I upravo se njihovu neriješenom statusu danas pripisivala činjenica da reformski sporazum, koji je Petrov postavio kao uvjet suradnje, dugo nije bio potpisan. Božo Petrov i Tomislav Karamarko najavljivali su ga kao gotovu, tek formalnu stvar. Novinari su iz Mosta pozvani da dođu u devet ujutro u Sabor, kada je trebao biti potpisan reformski sporazum - garancija Mostu za provođenje obećanih reformi. No, do potpisivanja je došlo tek navečer u petak. Upućeni tvrde da je sporazum trebao osigurati konkretna mjesta za "zbrinjavanje" Lovrinovića i Martinovića. Jedna od kuloarskih varijanti glasila je kako Most traži da se u sporazumu definira i promjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, na što HDZ ne želi pristati.

Kao službeno objašnjenje odgode sporazuma, novinarima je rečeno da su se oduljili razgovori s predstavnicima manjina. Istodobno, pak, jedan od istaknutijih manjinskih zastupnika novinarima je rekao da sastanka nije bilo. Isti izvor danas ujutro novinarima je tumačio da će manjinci biti suzdržani te da se s mandatarom nisu uopće susreli, a s Karamarkom jesu, ali da s predsjednikom HDZ-a nisu ništa dogovorili. Popodne je, pak, Milorad Pupovac neslužbeno izrazio spremnost za dogovor, ali uz napomenu: za to treba vremena, ne možemo tako brzo.

Oko samog Mosta danas je vladao tajac. Jedna nam je zastupnica na pitanje napuštaju li ih tri člana neodređeno odgovorila: "Svatko može osnovati svoj klub, ali mi i dalje ostajemo zajedno".

No, puno je toga upućivalo da se u Mostu klima i da je pobuna moguća. Prvo, u četvrtak navečer ni Lovrinović, ni Martinović, ni Mišić nisu se pojavili na sastanku kluba zastupnika s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Na sjednicu Sabora danas su došli, ali držali su se izolirano, po strani. Kad su mostovci u grupi otišli na pauzu, ostali su sami u sabornici. Zbog te je scene Petrov tražio od Karamarka rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:41