SMRTONOSNI MULJ

Onečišćenja na Dunavu još nema, a ako ga bude - saznat ćemo u utorak

Batina, 091010.Reportaza iz Batine, Dunav nakon ekoloske katastrofe u Madjarskoj.Zdenko Foric upravo se vracao iz ribolova na Dunavu kod Batine i pohvalio se ulovom, otrova se u Dunavu ne boji jer misli kako je to velika i prejaka rijeka .Foto: Dorian Horvat / Cropix
 Dorian Horvat / CROPIX

OSIJEK – Analize koje se provode nad uzorkovanom vodom iz Dunava kod Batine i dalje ne pokazuju onečišćenje ove rijeke u Hrvatskoj.

Direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković izvijestio je u nedjelju poslijepodne da, kada je riječ o metalima, „do sada izmjerene vrijednosti, ne prelaze čak niti granice maksimalno dozvoljenih koncentracija u vodi za piće.“

No, riječ je o analizi vode uzorkovane u petak, odnosno u subotu, tako da u ovom trenutku nije isključena mogućnost da je onečišćenje ipak već ušlo u Hrvatsku.

- Ako smo nešto u današnjem uzorku uhvatili, što se tiče metala, to ćemo znati za dva dana – rekao je Đuroković, dodavši da se ipak ne očekuju veći problemi te da taj vremenski odmak ne bi trebao biti problematičan, a stiglo bi se, prema njegovim riječima, reagirati i prema Kopačkom ritu.

- Ukoliko nešto i dođe prvo ćemo mjeriti neka blaga povećanja, odnosno bilježiti tragove, da bi nakon toga eventualno došla maksimalna koncentracija. No, iz svih provedenih mjera u Mađarskoj zaista ne očekujemo, vezano za ovaj prvi incident, da bi trebalo biti većih problema kod nas.

Ako dođe do novog incidenta naravno da su onda moguća osložavanja situacija i u tom slučaju su moguće mjere zatvaranja pojedinih pregradnih fosila dovodnih kanala kako bismo smanjili dotok onečišćenja u područje Kopačkog rita – izjavio je Đuroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:51