DORH I USKOK POKREĆU NOVI POSTUPAK

ON JE I RATNI PROFITER Uzeo je 3,7 milijuna kuna mita još u ožujku 1995. godine

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Državno odvjetništvo i USKOK pokrenulo je novi postupak protiv Ive Sanadera, bivšeg predsjednika Vlade koji u austrijskom istražnom zatvoru i čije je izručenje zatražila Republika Hrvatska.

Uz Sanadera se spominju dvojica austrijskih državljana i bivših čelnika Hypo banke: Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger. Prvi je bio glavni čovjek Uprave Hypa, a potonji odgovoran za poslovanje u Hrvatskoj.

Pismo Aloisu Mocku

Veliki dio dokaza DORH je pribavio tijekom istrage u suradnji s austrijskim pravosuđem. “Na osnovu izvršenih provjera, te nakon što je na traženje Republike Hrvatske Državno odvjetništvo u Klagenfurtu 23. veljače 2011., predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i USKOK-a predalo dokumentaciju koja je izuzeta iz Hypo banke u vezi mogućih zloporaba prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kredituizmeđu navedene banke i Vlade Republike Hrvatske, provedene su potrebne dokazne radnje kojima je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Ivo Sanader počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona”, stoji u priopćenju DORH-a.

DORH naglašava da je “temeljem tako prikupljenih dokaza i dokumentacije donesen nalog o provođenju istrage protiv Ive Sanadera zbog osnovane sumnje da je od jeseni 1994. do 22. ožujka 1995. u Zagrebu i Austriji, za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kad je Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke, dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini, i to u iznosu od 7 milijuna austrijskih šilinga.

Nema zastarenja

Navedeni iznos mu je isplaćen nakon što je zaključen ugovor o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 140 milijuna austrijskih šilinga. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3,5 milijuna kuna”, tvrdi DORH.

Zanimljivo je i pravno tumačenje ovoga postupka koje se oslanja na ustavne odredbe po kojima kaznena djela ratnog profiterstva ne zastarijevaju. Time DORH, zapravo, stavlja Sanadera u poziciju ratnog profitera zbog opisanog načina izvršenja kaznenog djela i samog trenutka u kojem se odvijalo.

Devet zgrada kupljeno za 10 milijuna eura

Otprije je poznato da je 1995. Vlada od Hypo banke uzela kredit od oko 10 milijuna eura, tadašnjih 139,3 milijuna austrijskih šilinga, za kupnju devet zgrada za naša diplomatsko konzularna predstavništva. Korisnik kredita bilo je ministarstvo vanjskih poslova kojem je tada na čelu bio Mate Granić, a Sanader je bio njegov zamjenik. Novcem od kredita koji je potpisao Granić kupljene su zgrade i prostori za veleposlanstva u New Yorku, Rimu, Madridu, Pragu, Ateni, Bratislavi, za generalne konzulate u Trstu i Rimu te prostor za stalnu misiju u Bruxellesu. (S. Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 02:17