BUDITE NA OPREZU

Oluja jučer poharala dio Hrvatske, Estofex najavljuje novo nevrijeme: Izdan 2. stupanj upozorenja

Europski sustav upozorenja Estofex predviđa obilne oborine, jaki vjetar, tuču, a i moguće pijavice

Nevrijeme u Čazmi, mapa upozorenja Estofexa

 Cropix/Estofex

Veliko nevrijeme je u četvrtak zahvatilo područje Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije te Grada Zagreba.

Najgore je bilo na području Čazme koju je poharalo snažno nevrijeme u popodnevnim satima. Jak vjetar nosio je krovove, čupao stabla i prevrtao kamione, a prema prvim informacijama velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi.

Europski sustav upozorenja na oluje, Estofex, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Estofex predviđa obilne oborine, jaki vjetar, tuču, a i moguće pijavice.

Upozorenja Meteoalarma i danas su na snazi za cijelu Hrvatsku. U Lici, Gorskom kotaru i diljem obale na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje. Najavljene su obilne kiše i nevremena, na obali i olujni vjetar.

Za subotu je izdano crveno upozorenje za zapadnu obalu Istre te Kvarner. Upozoravaju se građani da će vremenske prilike biti izuzetno opasne za život, osobito za pomorce. Postoji veliki rizik od oštećenja obalne infrastrukture. Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas najavljuju da će u unutrašnjosti biti pretežno, a na većem dijelu Jadrana promjenjivo oblačno, uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. Ponegdje je moguća obilnija oborina uz izražene pljuskove, a osobito na Jadranu i lokalni neverini.

Vjetar u sjevernim kopnenim područjima slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. U predjelima uz Jadran te na Jadranu jugozapadnjak i jugo, mjestimice jako.

Najviša dnevna temperatura između 17 i 22, na Jadranu od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva.

HAK upozorava da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje, te da je zbog lokalno obilnijih oborina moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali.

Izvješća o jučer nastaloj šteti

Bjelovarsko-bilogorska županija

Županijski centar 112 Bjelovar jučer, 15. rujna u popodnevnim satima zaprimio je više dojava građana o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar u suradnji s predstavnicima stožera civilne zaštite i županijskim vatrogasnim zapovjednikom obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica nevremena, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi. Zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom.

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja i općine Berek, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Koprivničko-križevačka županija

Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o olujnom nevremenu koje je uzrokovalo materijalnu štetu na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže.

Osječko-baranjska županija

Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom u popodnevnim satima četvrtka zahvatilo je i područje Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Županijski centar 112 Osijek zaprimio je više dojava koje su se prvenstveno odnosile na pad drveća na prometnice, a jedna dojava je bila o oštećenim krovovima kuća u Bizovcu.

Virovitičko-podravska županija

Olujno nevrijeme praćeno vjetrom zahvatilo je dio Virovitičko-podravske županije (dijelove Slatine i Orahovice). Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je nekoliko dojava građana o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom.

Grad Zagreb

Uslijed jake kiše i vjetra, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je sinoć više dojava građana o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama. Na više raskrižja u gradu Zagrebu nisu radili semafori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:43