SOCIJALIZACIJA

'OKUPLJAM PENZIONERE NA ZOOM DRUŽENJIMA IZ NJIHOVIH DOMOVA' Sandra Vukušić organizira razgovore putem interneta za građane starije životne dobi

 privatni arhiv

Kućna izolacija najteže pada starijim građanima, govori nam Sandra Vukušić, sociologinja i urednica portala Treća dob, koja je upravo zbog toga odlučila pokrenuti online druženja umirovljenika preko aplikacije Zoom.

Riječ je o vrlo jednostavnom projektu u koji se mogu uključiti zainteresirani stariji građani, preko kojeg će svaki dan moći s vršnjacima razgovarati o raznim temama, ali i zaigrati neku igru, sve samo da im se olakša život u izolaciji. Online predavanja počet će za koji dan, a prijave su još otvorene.

Kvaliteta života

- Već godinama radim s umirovljenicima i istražujem njihove probleme, kako ih rješavati te pokušavam naći način da im kvaliteta života bude što bolje. Otvaram razne projekte i sudjelujem na portalu Treća dob Hrvatska, gdje pišem upravo o toj tematici. Posljednjih tjedana, otkad je nastupila pandemija, starijim je ljudima samoća i depresija najveći problem, posebno kad je Krizni stožer civilne zaštite RH izdao mjeru da ih se ne smije posjećivati, eventualno tko može doći do njih su volonteri. Sjetila sam se da aplikacija Zoom, koju koristim s mnogim klijentima, i koja je vrlo jednostavna, može biti odlična platforma na kojoj se umirovljenici mogu družiti - kaže sociologinja Vukušić koja se priprema za početak online druženja. Upravo će ona voditi predavanja, kako bi olakšala sudionicima susret s novim načinom komunikacije, a dodaje da će se predavanja održavati svaki dan po pola sata do sat.

- Ideja je da se svaki dan druži njih desetak, onih koji žele sudjelovati, bilo uz društvenu igru, ples ili međusobni razgovor o svakodnevnim temama. Važno je da razgovaraju i da znaju da nisu sami. Na početku će vjerojatno biti malo zatvoreniji, jer im je ovo ipak novo, no zato sam tu kao voditelj da im olakšam ovaj način druženja - ističe Vukušić i dodaje da umirovljenici nemaju problema s prihvaćanjem novih tehnologija te vjeruje da će vrlo brzo svladati i aplikaciju Zoom.

Strah od nepoznatog

- Tehnologije se ne boje i nemaju s time problema. Prema istraživanjima koja su provedena u gradovima gdje se provode tečajevi informatičke pismenosti za starije, svake se godine povećava postotak informatički pismenih umirovljenika. Nemaju problema s tehnologijom, više ih je strah nepoznatog - ističe Vukušić i dodaje da bi projekt trajao dva mjeseca, a zainteresirani se mogu uključiti kad god žele i isto tako izaći s predavanja kad god osjete potrebu.

- Smatram da je ovo odlična prilika da se druže vršnjaci iz svih dijelova zemlje i podijele jedni s drugima razmišljanja. Jedini uvjet je da se razgovara o pozitivnim stvarima i iskustvima, da se skrenu misli s loših vijesti vezanih uz pandemiju i ono negativno što ona donosi. Redovita socijalna interakcija starije je građane oduvijek vodila do sretnijeg i ispunjenijeg života i ona utječe na mentalno zdravlje. Idealna situacija da se sve okrene prema njima i da im se pomogne - govori sociologinja i dodaje da druženje s vršnjacima pomaže da se umirovljenici osjećaju bolje.

- S obzirom da njihove funkcionalne i psihološke sposobnosti s godinama padaju i samim time dolazi do povećanja rizika od demencije i fizičkog stanja, ovakav način druženja može im samo pomoći. Želimo da se starije osobe u izolaciji osjećaju bolje - dodaje sociologinja Vukušić.

Zanimljivo je, kaže, da su upravo stariji građani skloniji komuniciranju preko društvenih mreža i upravo zato vjeruje da će vrlo brzo svladati i ovakav način komunikacije.

Vole Facebook

- Starije osobe često komuniciraju preko društvenih mreža, čak češće nego mlađa populacija. Također, stariji članovi zajednice češće nego mladi idu na zajednička putovanja i zabave preko svojih udruga umirovljenika. Oni traže socijalnu interakciju. Sve što se radi s umirovljenicima zahtijeva malo više vremena. Potrebne su im edukacije i savjetovanja, ali im treba neko vrijeme da se opuste i to je posve normalno i razumno. Svaka nova stvar prihvaća se s nekom dozom straha i nesigurnosti i potrebno je vrijeme da se oslobode i prime dašak pozitive. Njima je potrebno da ih se čuje i treba ih se čuti - govori sociologinja i dodaje da je upravo zbog toga odlučila pokrenuti online predavanja i druženja za umirovljenike koja će početi za koji dan, a teme o kojima će se razgovarati dogovarat će se na predavanjima jer je ideja da svatko da svoj prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:40