ZVONIMIR TROSKOT

‘Oko eura se događaju stvari o kojima ni premijer ni guverner HNB-a ne govore. Povećanje cijena? Ovo su 3 glavna uzroka‘

Saborski zastupnik Mosta komentirao je inflaciju i uvođenje eura
Zvonimir Troskot
 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u Newsroomu N1 Televizije je komentirao ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, inflaciju i uvođenje eura.

- Za razliku od nekih političkih opcija mi imamo unificirani stav o uvođenju eura, rekao je Zvonimir Troskot i dodao:

- Po ekonomskim kriterijima i tranziciji koja zahtijeva pripremu za takav šok, Hrvatska nije spremna. Događaju se stvari o kojima ni premijer ni guverner HNB-a ne govore, a to da je došlo do zamjene, barem u kreditima, kod stanovništva gdje se sve više i više zadužuju u kuni, i to se dogodilo nakon 2016. To se dogodilo zbog švicarskog franka.

Ističe da se prema izvještajima HNB-a sve više ljudi zadužuje u kunama, a da se ne vide dugoročne posljedice uvođenja eura.

- O dva kriterija ne govori ni Vlada ni HNB, kaže Troskot i dodaje: - Kad se izgubi monetarni suverenitet, a to će biti zanimljivo za inflaciju, dolazite u situaciju da ostanete konkurentni i jedini način je smanjenje plaća ili otpuštanja – to onda čeka idućeg premijera. Kriterij broj dva – kad je uveden euro, jedan od važnih kriterija zajedničkog valutnog tržišta je mobilnost radnika. Naši Hrvati iseljavaju. Mala je vjerojatnost da će se Nijemci doseljavati u Hrvatsku. Svaka sljedeća recesija znači dodatnu mobilnost radnika.

Napominje da HNB jedini sad može nešto napraviti da se povuče kunska likvidnost.

- Da bi se moglo ući u bitku s rastom cijena, treba vidjeti izvore inflacije. HNB ima zadaću ući u koštac s inflacijom. Nekoliko je uzroka dovelo do porasta cijena - negativne vremenske neprilike koje su dovele do nestašice, drugi kriterij je Kina koja nabavlja energente i hranu, kupovali su na eurotržištu i nisu pitali za cijenu, čime je automatski porasla cijena, a to se prelilo na Hrvatsku. I treće je tiskanje novca, SAD je tiskao novac da uđe u koštac s nezaposlenošću, kaže u razgovoru za N1 Televiziju.

- Na eurozonu nismo spremni, smatra Troskot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 23:59