BUJA NEZADOVOLJSTVO

Oko 1200 sudaca mogli bi stupiti u prvi bijeli štrajk od hrvatske neovisnosti: ‘Izignorirali su nas...‘

Oko 1200 sudaca prvoga stupnja sve su bliže odluci o stupanju u bijeli štrajk

Zgrada Općinskog suda

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Oko 1200 sudaca prvoga stupnja sve su bliže odluci o stupanju u bijeli štrajk. U utorak, 25. travnja, prvostupanjski suci namjeravaju objaviti odluku o svojim daljnjim koracima, koji bi mogli uključivati i odluku o bijelom štrajku, prvom u tri desetljeća hrvatske neovisnosti.

Odluče li se na bijeli štrajk, bit će to protest jer se Ministarstvo pravosuđa i uprave potpuno oglušilo na njihove zahtjeve da se plaće sudaca prvog stupnja povećaju na mjesečni iznos od 3000 eura bruto, što bi bilo između 2200 i 2400 neto (ovisno godinama staža, prirezu i odbicima), koliko imaju viši sudski savjetnici na Vrhovnom sudu. Prvostupanjski suci, naime, ističu da je neodrživo da sudski savjetnici, pa makar i oni na Vrhovnom sudu, imaju veću plaću od njih jer su sudski savjetnici službenici i imaju manji stupanj odgovornosti od sudaca.

Očitovanje Vrhovnog suda

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je ovih dana u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o plaćama sudaca kojima se sucima prvog stupnja od 1. kolovoza ove godine osigurava rast plaća na 2000 eura neto, što suci smatraju nedovoljnim jer im plaće unatoč inflaciji i rastu troškova života nisu povećavane od 2009.

Sutra će se o izmjenama Zakona o plaćama sudaca kojima Maleničinio Ministarstvo nije uvažilo zahtjeve prvostupanjskih sudaca očitovati Opća sjednica Vrhovnog suda. Dan poslije, u utorak, o istom će pitanju raspravljati Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca, a isti dan će, po njezinu završetku, prvostupanjski suci najaviti svoje buduće korake. Prvostupanjski suci, a to su suci općinskih sudova, Prekršajnog i Radnog suda u Zagrebu i suci trgovačkih i upravnih sudova prvog stupnja, čine 71 posto ukupnog sudačkog korpusa u Hrvatskoj.

Nagomilani spisi

"Do utorka ćemo definirati koje su to hitne i neodgodive aktivnosti koje bismo za trajanja bijelog štrajka na svakom od prvostupanjskih sudova obavljali. Sve to mora biti spremno za slučaj da doista donesemo odluku o stupanju u štrajk. Bit ćemo sretni ako do toga ne dođe, jer svatko od nas zna da se naši spisi neće riješiti bijelim štrajkom, nego samo dodatno nagomilati, ali bojim se da su nas dugogodišnjim zapuštanjem uvjeta u kojima radimo i sustava plaća doveli do toga. Evo i sada nosim kući osam spisa koje ću rješavati preko vikenda jer danas nisam stigla obaviti sve planirano zbog toga što nisam imala zapisničarku - morala je ići na posudbu kod kolege koji nema svoju zapisničarku", rekla nam je u petak sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

"Ma kakve konzultacije"

Vrhovni sud je prošli tjedan priopćio da, dok traju konzultacije između sudaca i Ministarstva o sudačkim plaćama, štrajk sudaca "ne bi bio primjeren način ostvarivanja zajedničkog cilja". Međutim, to je priopćenje Vrhovni sud pustio u javnost prošli utorak, dan prije sastanka radne skupine za izradu izmjena Zakona o plaćama sudaca, dok je još postojala nada da će Ministarstvo na tome sastanku uvažiti zahtjeve sudaca. Kako je nakon toga sastanka radne skupine Ministarstvo uputilo u javnu raspravu prijedlog povećanja sudačkih plaća koje je samo smislilo, kao da sudaca u radnoj skupini nije ni bilo, suci prvog stupnja kažu da više ne traju nikakve konzultacije.

"Ma kakve konzultacije. Mi smo s njima bili u radnoj skupini, predlagali, obrazlagali, a oni su napravili po svom kao da nas uopće u tome procesu nema", kaže nam jedan od prvostupanjskih sudaca i dodaje: "Štrajk nije primjeren dok pregovori traju, ali sada pregovora više nema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 13:20