MARKO PRIMORAC

‘Ograničavanje cijena hrane? Zasad ne, ali ako se inflacija drastično poveća, sve su mogućnosti otvorene‘

Otkrio je kako Ministarstvo financija razmatra sve opcije plaćanja odštete MOL-u po nedavnom arbitražnom pravorijeku iz Washingtona

Marko Primorac

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Potvrdivši kako trenutno punjenje državnog proračuna iznad očekivanja Vladi otvara mogućnosti za borbu protiv posljedica rastuće inflacije, novi ministar financija Marko Primorac poručio je u subotu kako neće žuriti s protuinflacijskim mjerama, već će ih pripremiti za jesen ove godine.

- Taj fiskalni prostor koji postoji nećemo sigurno ispucati. Bit ćemo oprezni ‘na obaraču‘, s obzirom na najave, odnosno mogućnosti produbljivanja, usporavanja prije svega gospodarskog rasta, a onda možda i prelijevanja krize koju već svi spominju - kazao je Primorac, dodavši kako Ministarstvo financija priprema mjere pomoći za socijalno ugrožene i gospodarstvo.

Novi ministar financija odbacio je i opciju ograničavanja cijena hrane kao trenutni antiiflacijski potez Vlade, ali nije ju isključio u slučaju daljnjeg rasta inflacije.

Osvrnuvši se na odluku agencije Moody‘s o podizanju rejtinga Hrvatske za dvije ocjene na rejting ‘Baa2‘, Primorac je izrazio uvjerenje kako ocjena Moody‘sa ali i agencija Fitch i Standard&Poors, potvrđuju pozitivna gospodarska i druga kretanja u Hrvatskoj s naglaskom na naš ulazak u eurozonu.

Otkrio je kako Ministarstvo financija razmatra sve opcije plaćanja odštete MOL-u po nedavnom arbitražnom pravorijeku iz Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:27