MINISTROVA POGREŠKA

Ogorčeni roditelji: Uzrok smrti saznali smo preko medija!

Zagreb,101109.Ministar zdravstva Darko Milinovic u obilasku klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljevic' u Rockfellerovoj ulici, povodom sirenja panike izazvane sirenjem virusa H1N1, poznatom jos pod nazivom svinjska gripa. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar/CROPIX

SPLIT – Krajnje je skandalozno da ministar zdravstva Darko Milinović na konferenciji za novinare javnosti obznanjuje kako je naše dijete umrlo od svinjske gripe i mi roditelji preko medija saznajemo takvu informaciju.

Dva dana je prošlo od pogreba naše djevojčice i nitko nas do ovog trenutka nije izvjestio o tome da je uzrok njene smrti svinjska gripa – obratio nam se skrhan od boli Vedran Malenica, otac trogodišnje djevojčice Hane koja je preminula u splitskom KBC-u s dijagnozom leukemije. - Ne želimo progovarati o svim nepravilnostima koje su se događale, pričaju nam vidno utučeni Hanini roditelji Vedran i Laura.

- Teško podnosimo gubitak, ali moramo podsjetiti samouvjerenog ministra Milinovića da je lijes naše miljenice pred pokop bio otvoren pred više od 1000 ljudi, da je kroz našu kuću samo u posljednja dva dana prošlo više od 500 ljudi, pa ako je riječ o pandemiji i virusu koji je usmrtio naše dijete kao što to ministar tek sada kazuje, napominjući usput kako panici mjesta nema, pitamo ga samo jedno: "Na temelju čega on tvrdi da smo sigurni? Iako nam je preteško, nastavlja otac Vedran, želimo ovim činom skrenuti pozornost javnosti na činjenicu kakvo zdravstvo imamo kad ministar zdravstva preko press konferencije obavještava roditelje od čega im je kćer umrla.

- Dijete smo doveli u bolnicu s temperaturom u četvrtak u 8 sati ujutro. Dva sata kasnije saznali smo da boluje od leukemije. Nemamo namjeru govoriti ništa o tome što se i kako kasnije događalo. Nećemo tvrditi ni da bi bila spašena da se odmah otkrilo kako ima novi virus, ali neobično je da se virus otkrije dva dana nakon smrti i to na tako skandalozan način kako je to uradio ministar - kazuje potrešeni otac.

Broj oboljelih bi mogao preći i brojku od 5000

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević nakon što su se danas oporavila tri bolesnika do te mjere da su skinuti s respiratora, prošlu su noć primljena još dva bolesnika sa znakovima encefalopatije koji bi možda također mogli biti prikopčani na uređaje za disanje. Još 40 bolesnika također se liječi od komplikacija gripe u istoj bolnici ali oni su na sreću izvan životne opasnosti. Također iz dana u dan raste broj oboljelih pa optimistične brojke govore o oko 2000 oboljelih dok bi one stvarne već mogle preći i 5000 jer većina i ne traži liječničku pomoć.

Prošlog je tjedna jedan pacijent koji je bolovao od svinjske gripe umro od srčanog udara u Infektivnoj klinici. ( G. Jureško)

Najteži pacijenti s virusnom upalom pluća

Liječnici infektolozi naglašavaju da su u najtežem stanju oni pacijenti koji su odmah na početku infekcije dobili virusnu upalu pluća na koju ne djeluju antibiotici. Istina, većina se pacijenta ipak izliječi iako su imali komplikacije, ali broj umrlih objektivno bi se mogao povećati idućih dana s obzirom da se iz dana u dan, u posljednja dva tjedna, broj oboljelih od svinjske gripe značajno povećava. Da bi se smanjili pritisci na bolnice u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba za sutra je organizirana edukacija liječnika i drugog zdravstvenog osoblja o ponašanju u vrijeme epidemije svinjske gripe jer se najveći broj oboljelih treba liječiti kod svojih liječnika obiteljske medicine. No, liječnici naglašavaju da kronični bolesnici ili oni koji imaju atipčne simptome bolesti već na poćetku gripe trebaju konzultaciju s liječnikom. ( G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 13:47