JOŠ NISU SANIRANE ŠTETE OD PROŠLE POPLAVE, A STIŽU NOVE

OGORČENI GUNJANCI 'Radovi su sramotno preplaćeni i sada nema novaca za dovršenje obnove. Izigrani smo i oštećeni'

Gunja, 060614.Mjestani Gunje i brojni volonteri iz cijele Hrvatske ciste mjesto od posljedica poplave.Na fotografiji: ulice Gunje zatrpane smecem iz poplavljenih kuca.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

GUNJA – Nezadovoljni Gunjanci traže izmjenu Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije i ispravljanje nepravde nanesene u obnovi u poplavama uništenih kuća, piše Glas Slavonije.

U anketi provedenoj među stanovnicima kojom je obuhvaćeno 736 kućanstava, čak 684 vlasnika kućanstava u kojima ukupno živi 2100 osoba, izjasnilo se da je obnova bila nepravedna i da na tome ne može ostati.

Ogorčene mještane najviše zanima kako je moguće da je cijena kvadrata za nove kuće u Gunji bila 2100 eura, kada se svi građevinari slažu da je realna cijena od 600 do 1000 eura. Traže objašnjenje za sramotno preplaćene radove zbog kojih sada nedostaje novca za završetak obnove.

Gunjanci upozoravaju da su izigrani i oštećeni svi oni koji su sami obnavljali svoje kuće. Od države su dobivali po 40 tisuća ili 70 tisuća kuna, a tvrtkama koje je država angažirala za iste radove isplaćivani su iznosi od 250 do 400 tisuća kuna.

- Smatramo da je ovdje riječ o ucjeni građana koji su htjeli sami što prije obnoviti svoje domove, jer su bili svjesni da država neće u razumnom roku završiti radove i bili su u pravu - poručuju Gunjanci.

Više od 90 posto anketiranih koji su obnovu prepustili državi nezadovoljni su i zanima ih zbog čega nisu izvedeni svi oni radovi koji su bili predviđeni elaboratom.

- Kako je moguće da od gotovo pola milijarde kuna uloženih u Gunju ni jedna kuna nije uložena u gospodarstvo, ni za odštetu ni u nova ulaganja? Zašto ni jedna tvrtka u Gunji nije dobila odštetu za uništene strojeve, repromaterijal ili gotove proizvode? Kako je Vlada uspjela u cijelom postupku obnove potpuno zaboraviti gospodarstvo - pitaju se revoltirani Gunjanci.

Zakinuti su i stočari koje zanima planira li ih se, kada i na koji način obeštetiti jer nisu dobili ni lipu za stradalu stoku, a ni za nova grla.

- Prije nekoliko dana tursko ministarstvo poljoprivrede doniralo je 37 steonih junica obiteljima u Gunji. Velika hvala Turcima, ali i veliko pitanje našoj Vladi: zar nije sramota da naše probleme moraju rješavati ministarstva iz drugih država - ogorčeni su stočari.

Gunjanci, koji i nakon godinu i pet mjeseci od poplave i dalje proživljavaju agoniju i neizvjesnost, a zima je pred vratima, poručuju da su ogorčeni time što je za nadležne obnova koju više nitko i ne spominje, očito završena stvar, piše Glas Slavonije .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:05