VREMENSKA PROGNOZA

Oglašen narančasti meteoalarm: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će sutra biti opasno

U utorak na istoku Hrvatske više oblaka u prvom dijelu dana, mjestimice uz mogućnost pokoje kapi kiše ili prolaznog pljuska

Olujni udari bure (arhivska fotografija)

 Jure Miskovic/CROPIX

U utorak će još samo rijetko biti malo kiše, nakon čega slijedi stabilnije, sunčanije i većinom suho vrijeme, ali nakon mjestimične jutarnje magle, u unutrašnjosti do petka ponegdje i slabog mraza.

Unatoč njemu, bit će i dalje razmjerno toplo, ali ipak manje nego u prošlom tjednu, pri čemu će osjećaju hladnoće u utorak pridonositi zamjetan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu još i u srijedu prijepodne lokalno jaka, na udare i olujna bura i tramontana.

Utorak većinom suh, razmjerno topao, popodne sunčaniji, bura

"U utorak na istoku Hrvatske više oblaka u prvom dijelu dana, mjestimice uz mogućnost pokoje kapi kiše ili prolaznog pljuska. Popodne dulja sunčana razdoblja. Ponegdje će puhati umjeren sjeverozapadnjak, moguće na udare i jak, a temperatura danju od 10 do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo viša, između 11 i 14 °C. Ujutro pak od 2 do 4 °C. Premda će biti dosta sunčanog vremena, uz prolazno povećanu naoblaku nije isključena kratkotrajna mjestimična kiša, uglavnom sredinom dana. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni.

U gorskoj Hrvatskoj puhat će sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura, mjestimice s jakim i olujnim udarima, poglavito podno Velebita. No u gorskoj Hrvatskoj puhat će sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura, mjestimice s jakim i olujnim udarima, poglavito podno Velebita. Na obali pritom većinom sunčano, a u Gorskom kotaru i Lici promjenjiva naoblaka uz mogućnost ponegdje i za vrlo malo kiše.

Poneki lokalni pljusak ili kap kiše u prvom dijelu utorka mogući su mjestimice na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će bura, lokalno moguće na udare jaka i olujna, uz koju će najviša temperatura zraka biti od 14 do 16 °C, u Zagori malo niža.

Podjednake vrijednosti temperature i na krajnjem jugu Hrvatske. Više oblaka bit će u noći i prijepodne, kad je rijetko moguća slaba kiša ili pokoji lokalni kratkotrajni pljusak, a poslijepodne većinom sunčano, uz buru, potkraj dana mjestimice na udare jaku i olujnu", prognozira za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

Stabilniji dani

"Idućih dana u kopnenom području dosta sunčanog vremena, ali treba računati i na povremeno promjenjivu naoblaku, u jutarnjim satima u drugoj polovini tjedna i na mjestimičnu maglu. Dnevna temperatura podjednaka kao u ponedjeljak i utorak, a jutra će biti malo hladnija.

Na Jadranu u prvom dijelu srijede još ponegdje jaki i olujni udari bure, zatim slabiji vjetar, u četvrtak sjeverozapadni, a u petak jugoistočni. Uz to, uglavnom sunčano, ponegdje uz povremeno više oblaka, ali bez kiše. Međutim, u četvrtak i petak može se računati na mjestimičnu maglu uz obalu Istre", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za utorak je izdao narančasto upozorenje za Velebitski kanal, gdje će mjestimice pojačana bura ujutro jačati na jaku i vrlo jaku. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 55 čvorova (65-100 km/h). Narančasto upozorenje označava opasne vremenske prilike.

Žuto upozorenje, također zbog bure, na snazi je za riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, splitsku regiju, sjevernu, srednju te južnu Dalmaciju.

image

Meteoalarm za 13.2.2024.

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:25