ŽRTVA PROTJERIVANJA

Odvjetnici obitelji afganistanske djevojčice Madine Hosseini podnijeli novu ustavnu tužbu

‘Hrvatska tijela progona odbila su učinkovito istražiti odgovornost onih koji su nezakonito protjerali majku i njezino šestoro djece‘, rekao je CMS

Sanja Bezbradica Jelavić

 Dragan Matic/Cropix

Odvjetnici obitelji afganistanske djevojčice Madine Hosseini koja je stradala u naletu vlaka nakon što ih je policija protjerala na granici Hrvatske i Srbije podnijeli su novu ustavnu tužbu jer su tijela progona ponovno odbacila kaznenu prijavu obitelji, izvijestio je Centar za mirovne studije (CMS).

Podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudom iz 2021. utvrdio odgovornost Hrvatske za Madininu smrt - i time, kako kažu, napokon ostvario djelić pravde za njezinu obitelj.

„Bio je to važan trenutak za ostvarivanje prava na istinu ove obitelji koja je doživjela nepremostivi gubitak upravo na hrvatskim granicama, kao i ispravljanje dugogodišnjih nepravdi koje su im učinile hrvatske institucije, uključujući i prethodne presude Ustavnog suda”, ističe CMS.

Navode da su dvije i pol godine nakon presude ESLJP-a, hrvatska tijela progona ponovno odbacila kaznenu prijavu obitelji te „sedam i pol godina nakon Madinine smrti... odbili učinkovito istražiti odgovornost onih koji su nezakonito protjerali majku i njezino šestoro djece, zbog čega je dijete izgubilo život”.

U odluci o odbačaju kaznene prijave, ističu, navodi se da dokazi ne upućuju na postojanje bilo kakvog nezakonitog postupanja hrvatske granične policije prema obitelji u noći Madinina stradanja.

„Navedeno je upravo suprotno utvrđenjima ESLJP-a koji je obitelj izričito priznao kao žrtve nezakonitog protjerivanja od strane Republike Hrvatske, koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice Madine”, smatraju u CMS-u.

“ESLJP je pozvao Republiku Hrvatsku da riješi još uvijek otvoreno pitanje odgovornosti za smrtno stradavanje djevojčice kroz nastavak istrage jer kaznena djela protiv života ne smiju proći nekažnjeno, čime je pustio Republiku Hrvatsku da se nađe licem u lice sama sa svojom odgovornošću i da se vidi je li u stanju iznijeti taj zadatak koji je trebala iznijeti i prvi put. Međutim, u nastavku istrage je ponovno počinjen niz propusta”, izjavila je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, prenosi CMS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:29