UHIĆENA U HRVATSKOJ

Odvjetnica Aje Nijazove predala žalbu na pritvor: ‘Očekujem brzu i za moju stranku povoljnu odluku suda‘

Policija ju je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana

Lina Budak i Pussy Riot

 Damjan Tadic/CROPIX

Odvjetnica pritvorene članice skupine Pussy Riot, Lina Budak, u četvrtak je predala žalbu na odluku o određivanju ekstradicijskog pritvora i očekuje povoljnu odluku za Ajsoltan Nijazovu uhićenu na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana.

"Danas sam predala žalbu i očekujem brzu i za moju stranku povoljnu odluku suda", rekla je Budak Hini.

Ajsoltan Nijazovu policija je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji je traži zbog navodne pronevjere novca.

Članice ruske grupe Pussy Riot zajedno s odvjetnicom Linom Budak u srijedu su ispred zatvora Remetinec poručile da se njihovoj uhićenoj članici ne može ponovno suditi jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, a požalile su se i na uvjete u zatvoru za koje tvrde da su gori nego u Rusiji.

Institucije tvrde da pritvaranjem nisu povrijeđena ljudska prava

Ministarstvo pravosuđa potom je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot nisu uskraćena ljudska prava te da će, kad zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnosti.

Županijski sud u Zagrebu priopćio je da je Aja Nijazova od trenutka uhićenja imala prevoditelja. Prije ispitivanja pred sucem istrage, kažu, upozorena je o svim svojim pravima, između ostaloga i na pravo da izabere branitelja, što je odbila, navodeći da joj nije potreban te je ročište provedeno bez prisustva branitelja budući da obrana nije obvezna te uz prisustvo tumača za ruski jezik.

Nakon ispitivanja pred sucem istrage, dodaju, izjavila je da se protivi izručenju Turkmenistanu jer je u Rusiji protiv nje vođen kazneni postupak zbog istog kaznenog djela u kojem je proglašena krivom, osuđena na šest godina zatvora, a 2016. je puštena na slobodu.

Godinu kasnije joj je u Rusiji izdana putovnica koju je predočila hrvatskoj policiji i sucu istrage, u kojoj se nalazi njemačka viza izdana 2019. s rokom važenja do 2024.

Sudac zaključio da se blažim mjerama ne može postići svrha pritvaranja

"Nakon ispitivanja sudac istrage je protiv strankinje donio rješenje o određivanju pritvora radi izručenja smatrajući da su za to ostvareni zakonski razlozi jer je za imenovanom raspisana međunarodna tjeralica Interpola, utvrđena je njezina istovjetnost na osnovi putne isprave Ruske Federacije, čija je državljanka, te s obzirom da nema boravište na području RH i ničim nije vezana za teritorij RH, pri čemu je sudac istrage ocijenio da se blažim mjerama ne može postići svrha pritvaranja", priopćio je sud.

Pojašnjavaju da pritvor po rješenju suca istrage može trajati do podnošenja zahtjeva za izručenje, a najdulje 40 dana od dana uhićenja. Dodaju da Nijazova nije pristala na pojednostavljeni postupak izručenja državi moliteljici.

"U nastavku postupka država Turkmenistan, kao država moliteljica, dužna je dostaviti zamolbu za izručenje s relevantnim podacima potrebnima za odluku o izručenju. Ukoliko država moliteljica podnese zamolbu za izručenje, izvanraspravno vijeće ovog suda nadležno je donijeti odluku o izručenju, odnosno donijeti rješenje da se zamolba za izručenje odbija ili donijeti rješenje kojim se odobrava izručenje", izvijestio je Županijski sud.

Protiv rješenja kojim se odobrava izručenje, navode, dopuštena je žalba u roku od tri dana, o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Nakon niza udruga i političkih stranaka, pritvaranje je u četvrtak osudio i Muzej suvremene umjetnosti, gdje je održan koncert grupe Pussy Riot, žestokih protivnica Putinova režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 20:22