MILANOVIĆ S PLENKOVIĆEM

Održan prvi susret premijera i predsjednika nakon svađa, razgovarali su o borbenim avionima

Vijeće za obranu dalo je potporu Vladi za dovršetak odabira borbenog aviona
 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan, Filip Glas

Vijeće za obranu je 20. svibnja 2021. održalo svoju 14. sjednicu koju su, sukladno Zakonu o obrani, zajednički sazvali Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković i na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

- Na sjednici je Vijeće za obranu razmotrilo zaključke Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Vijeće je zahvalilo Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i Radnoj skupini za stručnu potporu međuresornom povjerenstvu na kvalitetno odrađenom poslu te dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona, za što je nadležna Vlada.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća za obranu: Predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija, ministar obrane, ministar vanjskih i europskih poslova, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost - navodi se u priopćenju.

image
Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan, Filip Glas
image
Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan, Filip Glas

Kako smo već izvijestili, termin sastanka je usuglašen nakon što se premijer u srijedu složio s prijedlogom predsjednika da zajednički sazovu sjednicu.

Prema neslužbenim informacijama, favoriti su francuska i američka ponuda. Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da bi odluka mogla bi biti donesena do Dana Oružanih snaga i time je potvrdio pisanje Jutarnjeg lista da je upravo to datum kada će Vlada i službeno odabrati s kojom će državom potpisati ugovor o kupnji aviona. On je odbacio mogućnost da susret s predsjednikom iskoristi i za razgovor o osobnom sukobu. "To neće biti tema sastanka", poručio je ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:50