TRG BANA JELAČIĆA

Održan antiratni protest ‘Zaustavite rat odmah‘ u organizaciji feminističke koalicije: ‘Ispada da se nitko ne buni!‘

Antiratna koalicija zahtijeva od nadležnih EU-ovih, UN-ovih i i međunarodnih tijela daljnji nastavak rata, ubijanja i prisilnog raseljavanja

Antiratni prosvjed pod geslom Zaustavite rat odmah u organizaciji feministicke antiratne koalicije ‘Ad Hoc‘
 

 Marko Todorov/Cropix

U povodu godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu Ad hoc feministička antiratna koalicija organizirala je u petak protest "Zaustavite rat odmah", želeći potaknuti odgovorne da što prije zaustave stradanje Ukrajinaca.

Hrvatska, koja je i sama preživjela rat devedesetih, moralno je i ljudski dužna maksimalno se založiti za mir, poručili su prosvjednici, koji su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu a skup završili kod antiratne instalacije Vladimira Dodika Trokuta kod Hrvatskog narodnog kazališta.

image
Marko Todorov/Cropix

Pročitali su svoje zahtjeve koje će uputiti predsjedniku Vlade i predsjedniku države. "Osnovna je poruka - čim prije primirje, čim prije početak ozbiljnih mirovnih pregovora i zaustavljanje destrukcije", rekla je sociologinja i antiratna aktivistica Vesna Janković.

image
Marko Todorov/Cropix

Profesorica sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Branka Galić naglasila je važnost građanske aktivnost i svijesti te povezivanja bez straha u ostvarivanju mira. Ad hoc se, kazala je, pridružuje europskim i svjetskim demonstracijama za mir i podržava srodne inicijative i napore u Ukrajini i Rusiji.

image
Marko Todorov/Cropix

"O takvim inicijativama u našim mainstream medijima nemamo informaciju - ispada da se nitko ne buni protiv rata, a ljudi se itekako bune", istaknula je Galić.

Antiratna koalicija zahtijeva od nadležnih EU-ovih, UN-ovih i i međunarodnih tijela zaduženih za sigurnost i suradnju djelovanje sukladno međunarodnim konvencijama o ljudskoj sigurnosti i miru te sprječavanje mirovnim pregovorima daljnjih uništavanja, ljudske patnje, ubijanja i prisilnih raseljavanja.

image
Marko Todorov/Cropix

Protivi se trenutnoj atmosferi koja generira pripreme za daljnje ratove na globalnoj razini, govoru mržnje i ratno-huškačkom medijskom izvještavanju.

Medije poziva na odgovorno i nepristrano izvještavanje, uključujući i izvještavanje o mirovnim aktivnostima, uz uvažavanje većinskog opredjeljenja europskih građana za mir.

image
Marko Todorov/Cropix

Prosvjed su podržali Centar za žene žrtve rata "ROSA", Centar za ženske studije Zagreb, Centar za mirovne studije, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta", Ženska soba i Ženska mreža Hrvatske.

image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:27