DALIBOR PAUS

Odluka novog predsjednika IDS-a: Potpuna transparentnost isplata s gradskih računa kao digitalni standard Istre

Javnost će imati pravo uvida u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna uz pomoć jednostavne online tražilice.

Dalibor Paus

 Mirko Ferlin/Cropix

Novi predsjednik IDS-a Dalibor Paus donio je odluku koja bi, kako on tvrdi, mogla strukturno potresti hrvatsku političku scenu: započeo je potpuno financijsko otvaranje kako IDS-a tako i lokalnih samouprava u kojima je IDS na vlasti, stavljajući apsolutno sve financije – na uvid građanima.

Ovakav pristup dosad je u Hrvatskoj bio prisutan u Bjelovaru i manjim mjestima Zagrebačke županije. Odluka novog vodstva IDS-a, međutim, tu financijsku transparentnost – koju su neki smatrali i utopijom – širi na veći dio Istarskog poluotoka, koji je, ne računajući Zagreb, najrazvijeniji dio Hrvatske.

- Na početku mandata ovog saziva Predsjedništva IDS-a rekli smo da moramo raditi na sebi, da moramo biti bolji i da zaštitni znak stranke koja predstavlja Istru kao najnapredniji regiju moraju biti transparentnost i izvrsnost! U tom smislu smo povukli niz organizacijskih poteza, a na sjednici Predsjedništva IDS-a donijeli smo dvije važne odluke koje predstavljaju prekretnicu za našu stranku, ali i novost u hrvatskoj politici, kazao je Paus. Novi predsjednik IDS-a inače je po struci matematičar, a do izbora na čelo stranke bio je poznat i kao načelnik općine Barban.

U praksi, ove odluke znače uspostavu potpune transparentnosti proračuna u sredinama u kojima upravlja IDS, a isto će se u što kraćem roku predložiti gradovima i općinama u kojima se IDS nalazi u opoziciji. Time će javnost imati pravo uvida u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna uz pomoć jednostavne online tražilice, a kasnije i aplikacije na smartphone uređajima.

Također se obvezuju svi dužnosnici IDS-a, poput članova Predsjedništva IDS-a, predsjednika podružnica i članova Garantnog odbora stranke, da dostave izvješće o imovinskom stanju, a isto su dužni učiniti i po prestanku obnašanja dužnosti, odnosno tijekom iste godine ukoliko je tijekom mandata došlo do bitne promjene glede imovinskog stanja.

Ovim se uspostavlja svojevrsni digitalni nadstandard na području Istre, jer se u otvorenosti i transparentnosti ide daleko dalje od onoga što zakon RH propisuje.

- Prva smo stranka u Hrvatskoj koja se odlučila za takav korak. To je zato što ljudi koji vode ovu stranku vjeruju da je transparentnost baza na kojoj se gradi povjerenje nas i naših birača. Naš je IDS nastao kao stranka koja je zbog inovativnih politika godinama bila uzor drugim strankama, po svojim idejama, vrijednostima i izuzetnoj organizaciji. Svojim primjerom trebamo pokazati kako izgleda dobro upravljanje! To je jedini put i to je ispravan put! – kaže Paus, i dodaje:

- Promjena mentaliteta i načina rada naše stranke jedan od prioriteta novog vodstva. Mislim da smo uspješno i intenzivno zakoračili u taj proces i da će se rezultati vrlo brzo vidjeti, zaključio je matematičar i političar iz Barbana Dalibor Paus, nadajući se da će njegov primjer slijediti ne samo ostale stranke u Istri, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28