PITANJE LJUDSKIH PRAVA

Odluka nakon burne trosatne rasprave: Oba Mostova referendumska pitanja Sabor šalje na Ustavni sud

Nije prošao prijedlog mostovaca koji su izložili Nikola Grmoja i Božo Petrov da se referendum raspiše što hitnije, a najkasnije do rujna

Miro Bulj i Božo Petrov na sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav

 Damjan Tadic/Cropix

Mostova referendumska pitanja šalju se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti - odlučila je to većina od sedam glasova uz pet protiv saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon burne trosatne sjednice koju su obilježile međusobne uvrede i omalovažavanja između zastupnika i vanjskih članova, pravnih stručnjaka.

Nije prošao prijedlog mostovaca koji su izložili Nikola Grmoja i Božo Petrov da se referendum raspiše što hitnije, a najkasnije do rujna. Pao je u vodu i zahtjev za izuzećem predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića za kojeg je Grmoja rekao da je "čovjek koji ne može odlučivati o ustavnosti naših pitanja jer je 2019. godine u intervjuu Jutarnjem listu dao skandaloznu izjavu da narod ne može odlučivati o promjeni Ustava."

Državni tajnik Josip Salapić izvijestio je da je inicijativa "Dosta je stožerokracije" prikupila 372.635, a inicijativa "Odlučujmo zajedno!" 370.310 pravovaljanih potpisa. Prvom se traži izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako Stožer civilne zaštite više ne bi mogao odlučivati o ograničenju ljudskih prava i sloboda, nego isključivo Hrvatski sabor te ukidanje covid-potvrda.

Druga, "Odlučujmo zajedno", vodi promjeni Ustava u koji bi se trebalo unijeti da je i pandemija stanje u kojemu se prava i slobode mogu ograničavati odlukom dvije trećine saborskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:22