VELIKA DILEMA

Odluka Berlina izazvala pomutnju među njemačkim turistima u Istri: ‘Što sad? Da se vraćamo nazad?‘

Većina ih je počela dolaziti u Istru od početka ovog tjedna, a dobar dio dolazaka očekivao se i danas
 Goran Sebelic/Cropix

Opet turistička pomutnja u Istri kao i prošlog ljeta. Preko noći Njemačka je odlučila „skinuti” Istru sa zelene zone u koji je bila uz španjolsku Mallorcu jako dugo, i to u trenu kada je su se na more u nešto većem broju počeli spuštati njihovi gosti – njih oko 6 tisuća. Većina ih je počela dolaziti od početka ovog tjedna, a dobar dio dolazaka očekivao se i danas. A sada oni koji su došli više ne znaju što da rade, da li da se vrate ili ne. Oni koji dolaze pitaju se trebaju li slušati svoju Vladu.

Doduše, tijekom popodnevnih sati više njemačkih tablica ulazi u Istru nego izlazi.

Naime, Istra im je bila jako privlačna jer je to bila jedina strana autodestinacija gdje su mogli putovati bez nakon povratka moraju u petodnevnu karantenu. To je mnogim obiteljima i kampistima bilo jako privlačno pa su se za dolazak odlučili u zadnji tren, praktički 24 sata prije dolaska.

- Da smo i dalje ostali zeleni, naš bi kamp danas bio popunjen do kraja. Otvoreni smo cijele zime, i stalno se nešto događa, ali ovo je ipak bio nešto veći dolazak. Kako se dogodilo to što se dogodilo, ljudi koji su danas trebali doći, otkazali su buking, a oni koji su došli prije par dana odlučili su otići. Tako da kod nas imate masovniji odlazak Nijemca kućama, kazao nam je vlasnik obiteljskog kampa u istarskoj Funtani Adriano Ukušić. I kod privatnih iznajmljivača je situacija šarolika.

Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, koji je još prije 20-tak dana najavio da bi nas Njemačka za Uskrs mogla ugodno iznenaditi, nije nam točno mogao reći što će se dogoditi.

- Odmah sam zvao graničnu policiju da vidim kakva je situaciji na granici. U petak do podneva nije bilo masovnih odlazaka, čak imam informaciju da Nijemci i dalje pristižu. Po njemačkim statistika Istra danas ima incidenciju 53 oboljelih na 100.000 stanovnika, to je 3 više od granice za zelenu zonu i varijantno su odluku donijeli ponukani time. Isti tako situacija nije bajna ni u našem okruženju – u Italiji, Sloveniji, na Kvarneru. No, ako se situacija smiri do idućeg petka, možda bi nas onda mogli opet skinuti s crvene liste. No, otom potom. Ono što je bitno je da smo u noći s četvrtak na petak imali 10.000 gostiju od čega je 60 posto Nijemaca. To je odlična vijest koja nam pokazuje kakvo je raspoloženje tih gostiju za putovanja i dolazak u Istru te da od njih možemo puno očekivati, ističe Ivošević. Došli su većinom Nijemci iz južnih pokrajina, a podjednako su im bili atraktivni kampovi, kuće za odmor i hoteli.

Ova situacija je pokazala kako je epidemiološka situacija zapravo najbitnija, kaže nam direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

- Mi ne možemo odlučiti hoće li i kada će Njemačka donijeti odluke koje su rezultat našeg epidemiološkog stanja. Znamo da Institut Robet Koch svakog petka donosi preporuke i mi smo tu bespomoćni. Nijemci su tu korektni i možemo im se zahvaliti što situaciju u Hrvatskoj prate regionalno. I nadamo se da će tako biti i ljeti. No, ovo nam je škola za sezonu. On uistinu može biti dobra, ali moramo biti svjesni da bez odgovornog ponašanja i bez sređivanja epidemiološke situacije to neće biti dobro. Gotovo polovica Nijemaca su koji su sada došli, su gosti bez rezervacija. Oni su se samo pojavili na recepcijama. Pratili su epidemiološku situaciju, vidjeli su da će mjesta biti, kazao nam je Ostojić.

Drugi po brojnosti su domaći gosti po brojnosti, a treći Austrijanci. Slovenaca gotovo da i nema. To ne čudi s obzirom na to da su „zatvoreni”. U normalnim okolnostima, pa čak i lani kada je u Hrvatsku vrijedio lockdown, Slovenci su u masovnim broju dolazili za Uskrs i prvomajske praznike u svoje vikendice.

Ova je situacija opet pokazala koliko će biti bitno imati dovoljno punktova za testiranje gostiju koji će se preko moći morati vraćati svojim zemljama da bi izbjegli karantenu. I koliko je bitno da oni čim prije budu postavljeni. U ovoj sadašnjoj situaciji zasad to neće biti potrebno, jer kako nam pojašnjava Ivošević njemački će gosti, koji se odluče ostati, kada se vrate morati u petodnevnu karantenu te napraviti kod kuće brzi antigenski test. No, najavio je da će vrlo brzo u Istri biti postavljeno 50 punktova za testiranje kako bi se izbjegao kaos u Zavodu za javno zdravstvo. Jer da sada svi njemački gosti moraju napraviti PCR test u Istri, to bi bila nemoguća misija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:06