VELIKA ŠKRTICA

Odjeća? Zagrebački naglasak? Cifre u čas rastu za 33 posto! Kako je moguće da se na tržnicama ne ispisuju cijene?

Cijene se mijenjaju iz minute u minutu, a uvođenje eura iskorištava se do neslućenih razmjera
 Josko Supic /Cropix

Zanimljiv fenomen ovoga ljeta – u jednom gradu na Jadranu, na lokalnoj tržnici, cijena voće i povrća mijenja se kako te teta na placu ošaca.

"Pošto su vam tikvice"?, pita jedan čovjek gospodina za štandom nakon što nigdje nije mogao pronaći cijenu.

"Tri eura", ispali ovaj kao iz topa.

Tu ga supruga izrešeta pogledom, dobro odmjeri gospodina koji se namjerio na tikvice pa se ubaci.

"Ne, četiri eura".

Da ne povjeruješ.

Tko zna što je utjecalo da ta cijena u samo dvije sekunde naraste za čak 33 posto.

Odjeća?

Boja kose?

Zagrebački naglasak?

Nije niti važno – činjenica je da ako nema ispisane cijene, prodavači i prodavačice imaju otvorene ruke cifre ispaljivati kako im se prohtije, vodeći se pritom onom dobrom starom hrvatskom " za lokalce poštena, a za sve ostale lihvarska cijena".

Nije to ograničeno samo na morske tržnice; i na onim zagrebačkim, otkako je stigao euro, sve je više štandova na kojima uopće nema navedene cijene proizvoda, gdje se one mijenjaju iz minute u minutu i gdje se uvođenje eura iskorištava do neslućenih razmjera.

Izgovori su doista maštoviti.

"A di vam je isparila cijena graha?", pitam jednog prodavača na Dolcu.

"A evo, tu je pala, valjda ju je otpuhalo", veli mi uz šeretski osmijeh pa podigne etiketu.

"A orasi? Niti na njima nema cijene...", ne dam se, ali čini se kako je i te etikete otpuhao vjetar.

Čudno – baš gledam prognozu, u srijedu praktički da nije bilo niti daška vjetra, ali su se cijene razletile s gotovo četvrtine štandova.

Na cijene onoga što se prodaje nećemo se niti osvrtati – smokve su i dalje šest eura za kilu, a za cijenu manju od pet eura za kilogram bilo čega što se tamo prodaje, trgovcima se valjda ne isplati niti ustati iz kreveta.

Državni smo inspektorat pitali koje su uopće obveze prodavača na tržnicama kad je u pitanju iskazivanje cijena – moraju li ih iskazivati te imaju li obvezu dvojnog iskazivanja te jesu li u slučaju kršenja obvezni podmiriti kakvu kaznu?

Iz odgovora koji su nam poslali ispada da su prodavači na tržnicama i klupama dužni pridržavati se svih odredbi iz Zakona o zaštiti potrošača koje se tiču cijena.

"Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos maloprodajne cijene i cijenu za jedinicu mjere proizvoda koju pruža. Dakle, neovisno od oblika načina obavljanja trgovine, bilo na štandovima i kupama na tržnicama na malo ili primjerice prodajom na daljinu putem interneta, trgovac je u obvezi sukladno naprijed citiranoj odredbi istaknuti jasno, vidljivo i čitljivo iznos maloprodajne cijene i cijenu za jedinicu mjere proizvoda koju pruža", poručili su te dodali kako su prodavači na štandovima i klupama izuzeti jedino od dvojnog iskazivanja cijena, što je regulirano za sve druge vrste trgovaca.

Nažalost, podatke o prekršajima koji bi se odnosili isključivo na prodavače na klupama i štandovima nisu imali, ali su nam dali zbirne podatke prema kojima je od početka godine izvršeno 5724 kontrola odredbi Zakona o zaštiti potrošača uključujući i odredbe vezano uz isticanje maloprodajnih cijena na štandovima i kupama na tržnicama na malo, te je pokrenuto 736 prekršajnih postupaka.

Izdan je 361 prekršajni nalog te je podneseno 375 optužnih prijedloga općinskim i prekršajnim sudovima, a u velikom broju slučajeva u kojima su trgovci odmah uklonili nepravilnost te je nisu ponavljali sljedećih godinu dana, primijenjeno je načelo oportuniteta.

Ipak, inspekcijskim nadzorima usprkos, izgledno je kako su tržnice i dalje prostor koji poprilično izmiče uobičajenim zakonima trgovine, i to čak i kad uzmemo u obzir da se ljudi tamo dolaze cjenkati te da je fleksibilnost poželjna.

No, sve je teže oteti se dojmu da tamo već svjedočimo opasnim akrobacijama...

Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:37