‘SVE JE KRCATO‘

Odiseja jednog Torcidaša: ‘Ne sjećam se da je ikada bilo tako. Pa znate li koliko mi je samo trebalo od Omiša do Splita?‘

Novinar Vinko Vuković samo je relaciju od 20 kilometara Omiš-Split prolazio gotovo tri sata

Policija na autocesti na ulazu u Zagreb

 Denis Lovrovic/Afp

Dobrih 10 sati vožnje. Oko 430 kilometra prijeđenih. Nezapamćena gužva. Popraćena još kišom, tučom, poplavom i kolonama koje su mjestimice na autocesti A1 zauzimale čak 17 kilometara u smjeru prema Zagrebu.

Izgleda da se sve urotilo protiv navijača Hajduka koji su s juga krenuli na subotnji derbi u Zagreb. Tako bi to rekao naš novinar Vinko Vuković s kojim smo u subotu u nekoliko navrata razgovarali prateći njegovu napetu odiseju od Omiša do maksimirskog stadiona gdje u 21:00 sati počinje utakmica 5. kola između Dinama i Hajduka.

Hoće li stići na vrijeme? Koliko će navijača Hajduka tekmu odslušati na radiju u automobilu na Lučkom?

- Ne sjećam se da je ikada bilo tako. Znači, ulaz, izlaz iz Splita, sve je krcato. Navijači koji su za Zagreb krenuli u subotu popodne teško će stići na vrijeme na tekmu - priča zabrinuto Vinko.

image

Policija na autocesti na ulazu u Zagreb

Denis Lovrovic/Afp

Ravno 2500 karata je osigurano za gostujuće navijače. Prema nekim procjenama, iz Splita, Makarske i drugih gradova prema Zagrebu je krenulo njih 1500. Većina privatnim automobilima i kombijima.

Bilo je 15:30 kada smo Vinka prvi put nazvali. U to je vrijeme, kako nam je ispričao, vozio starom cestom prema Kninu. Bila je gužva, veli, ali automobili, uglavnom stranih registracija, stabilno su se kretali. U prosjeku su vozili brzinom 70 do 80 kilometara na sat.

Iako je od Splita udaljen tek 80-ak kilometara, s još 270 kilometara ispred sebe, Vinko je u tom trenutku na cesti bio nevjerojatnih šest sati. Krenuo je iz Omiša u 9:30 ujutro autobusom do Splita da bi tamo preuzeo automobil. Samo je relaciju od 20 kilometara Omiš-Split prolazio gotovo tri sata.

image

Policija na autocesti na ulazu u Zagreb

Denis Lovrovic/Afp
image

Policija na autocesti na ulazu u Zagreb

Denis Lovrovic/Afp

- Kolona je bila od Jesenice do Splita. Stajalo se svakih 15 minuta. Ljudi su bili dobro raspoloženi koliko sam vidio, ali puno ih je u Splitu propustilo trajekte i avione - govori.

Jednom u Splitu, sručilo se nevrijeme. Velike količine oborina u kratkom vremenu izazvale su bujice pa se vodom našla Poljička, voda preko 30 centimetara, ulica Ivana pl. Zajca kod Medicinskog fakulteta, Šimićeva...

- Pokušao sam dobiti Uber ili Bolt, ali nitko nije mogao doći po mene pola sata. Kažu mi taksisti da je tolika gužva u Splitu cijeli dan da ne stižu odmoriti - priča.

Inače, domaći znaju da se u sezoni izbjegavaju ceste, posebno u danima kada je lošije vrijeme. Vinko veli da je to poznato pravilo - čim u sezoni bude oblačan dan, op, svi su turisti u autima.

- Ne mogu na plažu pa odluče da će baš sada malo obilaziti okolo autom. I, naravno, kada to svi odluče u isto vrijeme napravi se gužva. Mi lokalci zato izbjegavamo ceste za to vrijeme, ali danas je utakmica, nismo mogli - govori.

image

Policija na autocesti na ulazu u Zagreb

Denis Lovrovic/Afp
image

Policija na autocesti na ulazu u Zagreb

Denis Lovrovic/Afp

Ipak, odluku da krene starom cestom, u odnosu na autoput, sada ocjenjuje ispravnom.

- Da smo išli autocestom gotovo je sigurno da bismo sada stajali u koloni. Pogledao sam prije nego što smo krenuli na navigaciju, posvuda su bile debele crvene linije - prepričava.

Kada smo drugi put nazvali Vinka u 19:30 kratko se spojio na autocestu od Karlovca do Jastrebarskog kako bi nadoknadio vrijeme zbog sudara na Plitvicama.

- Morali smo opet izaći s autoputa jer je na Demerju ogromna gužva, Lučko je dva kilometra - govori.

Do Zagreba je još ostalo 30-ak kilometara. Računa da će na stadion, točnije na parking Borongaj gdje se automobili sa splitskim registracijama parkiraju, doći oko 20:15.

- Trebali bismo doći ravno na vrijeme ako nas policija neće pojedinačno pregledavati kao što zna biti slučaj. U tom ćemo slučaju doći na drugo poluvrijeme - zaključuje Vinko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:29