TRENUTNE SMJERNICE

Odgovor Europske središnje banke: Nema zabrane, zaposleni u HNB-u smiju imati dionice banaka

Postoji inicijativa da se usvoje smjernice kojima se zabranjuje trgovanje vrijednosnicama za zaposlenike financijskih institucija EU

Boris Vujčić i Sandra Švaljek

 Damjan Tadić/Cropix

U povodu aktualnih medijskih optužbi na račun Hrvatske narodne banke o kršenju ESB-ove zabrane trgovanja dionicama zaposlenicima središnjih banaka, u Europskoj središnjoj banci navode da takva zabrana nije na snazi.

- Trenutne smjernice koje se primjenjuju na nacionalne središnje banke i nadležna nadzorna tijela eurosustava ne zabranjuju zaposlenicima nacionalnih središnjih banaka i nacionalnim nadležnim tijelima, uključujući menadžere, da trguju obveznicama i dionicama banaka EU - rekla nam je Marie Therese Bitterlich iz direkcije za komunikacije ESB-a, pozivajući se na ESB-ove smjernice iz 2015. Ona nam je, s druge strane, skrenula pozornost na inicijativu ESB-a da članice eurozone najkasnije do ljeta iduće godine usvoje nove smjernice ESB-a kojima se zabranjuje trgovanje vrijednosnicama za zaposlenike financijskih institucija EU koji su u doticaju s povlaštenim informacijama.

Nije dio eurosustava

U svakom slučaju, ako su točne informacije portala Index da je četrdesetak zaposlenika Hrvatske narodne banke u posljednjih 20 godina trgovalo dionicama banaka čiji rad nadziru, takav krimen ne proizlazi iz kršenja ESB-ovih pravila, uz napomenu da Index zaposlenike HNB-a tereti i za trgovanje dionicama na temelju povlaštenih informacija, što je samo po sebi kazneno djelo i u zemljama eurosustava i u Hrvatskoj koja nije član tog sustava, ali mu pristupa kroz višegodišnju proceduru preuzimanjem njegovih pravila.

Budući da portal Index citira u svojem članku odredbe ESB-ova pravilnika o profesionalnim obvezama i dužnostima njegovih zaposlenika kojima se zabranjuje ulaganje u dionice i obveznice, objavljenog u Službenom glasniku Europske unije u travnju 2004., od Europske središnje banke tražili smo i odgovor na pitanje koja je pravila HNB dužan primijeniti u ovome slučaju.

"Kada se nove središnje banke pridruže eurosustavu, spomenute nove smjernice eurosustava moraju se prenijeti i primijeniti", poručeno nam je iz ESB-a. U cijeloj pomutnji koja je nastala nakon Indexove objave o nezakonitom trgovanju dionicama poslovnih banaka u HNB-u, nije zgorega podsjetiti da je eurosustav termin koji označava Europsku središnju banku i središnje banke država članica eurozone te da se spomenute smjernice ne odnose samo na zaposlenike tih institucija nego i na članove njihovih nadzornih tijela. Hrvatska, podsjetimo, planira ući u eurozonu, samim time i u ESB.

Važeći kodeks

I guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pozvao se u svojem reagiranju na činjenicu da Hrvatska još nije dio eurosustava, odbacujući tako mogućnost da se HNB nađe pod istragom ESB-a zbog kršenja zabrane trgovine dionicama. Vujčić je u drugim istupima na ovu temu inzistirao na podatku da je HNB u etički kodeks svojih zaposlenika unio zabranu vlasništva nad dionicama poslovnih banaka prije nego što je ESB pokrenuo istovrsnu inicijativu koja bi trebala zaživjeti u ljeto iduće godine.

Važeći etički kodeks HNB-a na snazi je od rujna 2020., a spomenutim restrikcijama za vlasništvo nad dionicama poslovnih banka obuhvaćeni su, osim vodstva Narodne banke, zaposlenici sedam njezinih sektora, od nadzora i supervizije, preko sanacijskog do pravnog odjela. Uz to, guverneru i ostalim zaposlenicima HNB-a koji imaju status državnih dužnosnika zabranjeno je imati dionice poslovnih banaka prema izmjenama Zakona o HNB-u još od 2000. Dok Boris Vujčić navodi da se riješio dionica poslovnih banaka koje je imao 2001., Index ga proziva da je čekao spomenuti zakon umjesto da ih se riješio čim se zaposlio u HNB-u.

Za spomenuti portal sporno je i raspolaganje vrijednosnicama poslovnih banaka i zamjenice guvernera HNB-a Sandre Švaljek i bivšeg viceguvernera HNB-a Davora Holjevca. Još nije poznato koga se u HNB-u službeno sumnjiči za kršenje etičkog kodeksa i(li) zloupotrebu korištenja povlaštenih informacija u trgovanju dionicama poslovnih banaka. Odgovor na to pitanje trebao bi uslijediti nakon nadzora Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, čije je rezultate zatražilo i Državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:34