NOVI ČLAN VLADE

ODBOR ZA ZDRAVSTVO BLAGOSLOVIO IZBOR PREMIJERA DA BEROŠ POSTANE NOVI MINISTAR SDP-ovci mu nisu dali podršku: 'Šteta što ranije nije preuzeo resor'

 
Andrej Plenković i Vili Beroš
 Goran Mehkek, Darko Tomas / CROPIX

Uz devet glasova za, dva protiv i jedan suzdržan saborski Odbor za zdravstvo blagoslovio je izbor premijera Andreja Plenkovića da dr. Vili Beroš postane novi ministar zdravstva i zamijeni Milana Kujundžića koji je nakon niza afera morao otići.

Unatoč tome što im je Beroš ostavio dobar dojam, kako je rekla SDP-ova Romana Jerković, SDP-ovci mu nisu dali podršku. Željko Jovanović rekao je da mu je žao što Beroš nije ranije preuzeo dužnost ministra, ali da smatra da je ovoj Vladi istekao rok trajanja pa ga stoga ne može podržati.

Mostovac Marko Sladoljev ostao je suzdržan, a predsjednica Odbora Ines Strenja podržala je Beroša naglašavajući da iako je bio Kujundžićev pomoćnik nije bio njegova desna ruka, te da je njegovo izlaganje dalo nadu da će novi ministar nagomilane probleme u zdravstvu rješavati dogovorom i da već ima viziju kako će se s njima nositi.

Na početku sjednice je premijer Plenković predstavio kandidata za novog ministra zdravstva.

"Temeljem našeg razgovora, Beroš je prihvatio moju ponudu da ga predložim za ministra zdravstva, te na Odboru očekujem da dobije povjerenje i da mu sutra povjerenje izglasuje i Sabor", rekao je Plenković.

Naime, kada se novi član Vlade imenuje naknadno, saslušava ga nadležni saborski odbor, u ovom slučaju Odbor za zdravstvo, a Hrvatski sabor bez rasprave glasuje o povjerenju novom ministru.

Premijer Plenković je članove Odbora upoznao da je dr. Beroš specijalist, neurokirurg, koji je većinu karijere radio u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Usporedno je razvijao i znanstvenu karijeru, doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, ima status izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti.

Dr. Beroš bio je aktivan i u brojnim znanstveno-istraživačkim projektima, stalni je sudski vještak, ima niz znanstvenih i stručnih radova

Temeljem svojeg političkog angažmana, član je HDZ-a, pridonio je radu ove Vlade u Ministarstvu zdravstva od 2018. godine na dužnosti pomoćnika ministra, rekao je premijer Plenković.

Zagreb, 300120.
Sabor RH.
Sjednica odbora za zdravstvo na kojoj je Andrej Plenkovic predstavio Vilija Berosa za novog ministra zdravstva.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Vili Beros.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Andrej Plenković, Vili Beroš

'Ozbiljno o zdravstvu'

Beroš je u uvodnom predstavljanju pred Odborom rekao kako misli da će odgovorno i hrabro pokušati vršiti ovu časnu dužnost.

"Vrijeme je da se o zdravstvu počne govoriti ozbiljno", poručio je Beroš ponavljajući da se zalaže za hitnu helikoptersku medicinsku službu.

"Znam da je kratak rok do izbora, ne mogu obećati da će dotad biti implementirana, ali napravit ću sve da intenziviram dosadašnja nastojanja ove Vlade da se to realizira", poručio je Beroš.

Jovanović: 'Zdravstvo je pred kolapsom, sumnjam da će Beroš moći nešto učiniti'

"Berošev istup na Odboru bio je korektan. No, ovoj je Vladi istekao rok trajanja i niti jedna promjena više ne može donijeti ništa dobro. I za Hrvatsku bi bilo dobro da se što prije raspišu novi izbori jer ova Vlada ne uživa povjerenje, sve što je učinjeno u mandatu bivšeg ministra Kujundžića dovelo je do toga da se zdravstvo nalazi pred kolapsom. Zato sumnjam da će Beroš moći nešto učiniti. On će, gdje god zatraži naš savjet, imati pomoć i potporu nas u oporbi, ali ne možemo glasati za njegov izbor. Beroš snosi dio odgovornosti za teško stanje u zdravstvu jer je bio dio Kujundžićeva tima, no to mu može biti i prednost jer zna što je loše pa konkretnim potezima može učiniti određene pomake.", pojasnio je SPD-ov Željko Jovanović nakon sjednice zašto je glasao protiv Vilija Beroša kao kandidata za novog ministra zdravstva.

Strenja: 'Pitam se zašto je Plenković ovako dugo čekao...'

Predsjednica Odbora, Mostova Ines Strenja, vjeruje da će u Berošu imati sugovornika:

"Pitam se samo zašto je premijer Plenković ovako dugo čekao. Izgubili smo tri godine, a mogli smo za to vrijeme neke stvari u zdravstvu već pokrenuti. Vodila sam oba dosadašnja opoziva bivšeg ministra navodeći u čemu je problem, a sad smo dali podršku Berošu jer vidimo da on sve te probleme poznaje i spreman je razgovarati, tim više što već sad nudi i određena rješenja. A rješenja su zapravo na stolu. Neka samo otvori ladice stola bivšeg ministra, u njima su mnoga rješenja, izrađeni nacionalni planovi u borbi protiv ovisnosti, akcijski plan dječje psihijatrije, rješenje hitne medicinske službe... Beroš može povući poteze po kojima može ostati upamćen kao netko tko je ipak nešto učinio."

Na novinarsko pitanje smeta li je što je Beroš bio u najužem timu bivšeg ministra, Strenja je odgovorila:

"Beroš je posljednje dvije godine bio Kujundžićev pomoćnik i vidjela sam da nije bio desna ruka ministra Kujundžića. Njegova desna ruka bili su njegovi ljudi iz Hrvatske zore i oni s kojima je komunicirao izvan ministarstva te koje je uspio postaviti u većinu upravnih vijeća bolnica, u menadžment bolnica. Na taj način se radilo. A Beroš je bio pomoćnik koji je pokrivao jedan uski segment bolničke problematike i tko god je s njim radio vidio je kako je brzo i kooperativno rješavao neke konkretne goruće stvari. Bivši ministar je prvenstveno rješavao političke križaljke u zdravstvu, što nije dobro."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:03