JASNA PORUKA

Odbor za zaštitu novinara o napadu Plenkovićevog ministra na kolumnista Jutarnjeg: ‘Zabrinuti smo...‘

Ministar demografije nazvao je kolumnista Tomića ‘plaćenikom‘ i ‘kanta novinarom‘.

Ivan Šipić

 Vojko Basic/Cropix

Američki Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je hrvatske vlasti da osude verbalni napad hrvatskog ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića na kolumnistu Antu Tomića koji se dogodio od 5. listopada te omoguće novinarima da sigurno obavljaju svoj posao bez straha od odmazde.

- Zabrinuti smo zbog retorike ministra Ivana Šipića usmjerene na kolumnistu Antu Tomića i druge novinare i medije u Hrvatskoj, izjavio je Attila Mong, predstavnik CPJ-a za Europu u Berlinu.

- Takav jezik netrpeljivosti visokog vladinog dužnosnika može imati zastrašujući učinak na slobodu medija i može ugroziti sigurnost novinara. Pozivamo hrvatske vlasti da javno osude ove napade i potvrde svoju predanost zaštiti novinara, poručio je.

CPJ podsjeća na objavu ministra Šipića na Facebooku od 5. listopada u kojoj se obrušio na sve koji ga kritiziraju, ponajprije na novinare. Posebno se ružnim riječima obrušio na kolumnista Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Antu Tomića, zbog Tomićeve kolumne u Jutarnjem.

"SLOMITI? NEĆETE!

Dajem od sebe koliko mogu. Što mogu. I u uvjetima kakvim mogu uopće išta dati.

Okupim stručnjake. Mjesecima deseci razgovora sa stručnjacima, udrugama, načelnicima, gradonačelnicima, Crkvom, obiteljima i po cijeloj tako.

Sazovem medije i javno kažem o svemu što mislim. I bez fige i uškoljanosti. I primam udarce polupismenih i plaćenih novinarčića, koji rade ne da daju doprinos već da popljuju bilo kakav pokušaj koraka naprijed.

Posebno ističem komunističkog gojenca Antu Tomića, poznatog kao "kanta novinar". Jer, dobio je upravo ono što mu njegov izričaj "slobodnog novinara" i medijski prostor zaslužuje. Kantu.

Da je ovo vrijeme njegovog "školovanog bravara", odgovornog za pokolje stotina tisuća Hrvata, baš se pitam bi li tada imao prostora i "slobodnog novinarstva" pisati takve gadosti i pljuvati po komodu kako mu padne šeširu na pamet. Jer, ispod šešira osim jednog pokušaja omalovažavanja najvažnije teme u državi, nema ništa. Tako da, "kanta" novinaru poručujem da će doći dan kada će više vrijediti ono što je u kanti dobio od njegovih "slobodnih bravura".

Nećete slomiti!", napisao je Šipić na Facebooku.

CPJ navodi da je Šipić novinare nazvao polupismenima i ‘plaćenicima‘ nakon kritičkog izvještavanja o tome da je njegovo ministarstvo zaposlilo četiri savjetnika s visokim plaćama, o čemu je i Tomić pisao u svojoj kolumni.

U priopćenju CPJ navodi da su za komentar zamolili glasnogovornika ministra demografije, ali odgovor nisu dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 14:32