KAZNA ZA KAŠNJENJE

ODBOR ZA USTAV ODLUČIO SDP ostaje bez 5,1 milijuna kuna potpore iz proračuna

Odbor je odluku donio gotovo jednoglasno – samo je Milorad Pupovac bio suzdržan

ZAGREB - Postalo je i službeno – SDP u iduća tri mjeseca ostaje bez financijske potpore iz proračuna što znači da će ove godine u stranačkoj blagajni imati 5,1 milijuna kuna manje novca.

Takvu je odluku danas donio saborski Odbor za Ustav i poslovnik na prijedlog Državnog ureda za reviziju koji je utvrdio da je najveća vladajuća stranka zakasnila s objavom financijskog izvješća za prošlu godinu i prekršila Zakon o financiranju političkih stranaka za što su propisane oštre sankcije. Osim SDP-a kažnjeni su i nezavisni zastupnici Furio Radin i Vladimir Bilek koji također nisu na vrijeme objavili izvješća.

Odbor je odluku donio gotovo jednoglasno – samo je SDSS-ovac Milorad Pupovac bio suzdržan. A zanimljivo je da na sjednici nije bilo niti jednog HDZ-ovca pa je jedini član iz redova oporbe bio Laburista Dragutin Lesar.

Još prije desetak dana predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović najavio je kako će tražiti od svojih zastupnika da glasaju za prijedlog Revizije o uskrati proračunskog novca, članovi Odbora iz redova te stranke i danas su upozorovali kako Zakon koji propisuje takve sankcije za kašnjenje objave izvješća nije dobar.

- Mi smo doista pogriješili jer nismo u roku objavili izvješće, a zakon je isti za sve i dok je god na snazi dužni smo sankcionirati one koji su ga prekršili – rekao je predsjednik Odbora SDP-ov Peđa Grbin. Njegov kolega Nenad Stazić priznao je kako bi glasao protiv ovakve odluke „da nema političkog konteksta“.

- Ali glasat ću za jer moram glasati politički – kaže Stazić.

- SDSS-ovac Milorad Pupovac također je priznao kako bi se zalagao da se sankcije SDP-u ne izriče, ali bi ga netko mogao optužiti da pogoduje vladajućoj stranci.

- Ali ću biti suzdržan jer smatram da je neracionalno i nerazborito ovako postupati – naglasio je.

- I vanjski članovi Odbora, ustavno pravni stručnjaci složili su se kako Zakon treba mjenjati jer nije u redu da predviđa tako visoke sankcije za kašenjenje objave izvješča, a s druge strane nema skale sankcija niti kazne za one koji predaju falsificirana izvješća. Prof. Branko Smerdel čak tvrdi da je odredba koja propisuje da odluku o sankciji donosi saborski odbor – protuustavna.

- Jer je odredba da sabor odlučuje o sankciji protivna načelu vladavine prava prema kojem nitko ne može biti sudac u vlastitoj stvari – objasnio je.

- Premda su se svi složili kako su neke odredbe Zakona o financiranju poltičkih stranaka nespretne i nerazborite, a sankcije nerazmjerne, Laburista Lesar upozorava kako su nažalost takvi mnogi zakoni zbog čega trpe građani.

- Evo primjerice, isto tako prema Zakonu nezaposlena osoba se briše s burze ako ne prihvati posao kod poslodavca koji šest mjeseci ne isplaćuje plaću – iznio je Lesar samo jedan primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:25