SJEDNICA U SABORU

Odbor za medije: Uvjete za povjerenika za informiranje ispunjavaju sva tri prijavljena kandidata

To su Anita Markić, Dubravka Bevandić i Nikola Ristić

Josip Borić

 Damjan Tadic/Cropix

Odbor za medije u četvrtak je uputio prethodno mišljenje Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav da uvjete za izbor novog povjerenika za informiranje ispunjavaju sva tri prijavljena kandidata - Anita Markić, Dubravka Bevandić i Nikola Ristić.

Konačni prijedlog kandidata donijet će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a o novom Povjereniku za informiranje odlučivat će se na plenarnoj sjednici Sabora, rekao je predsjednik saborskog Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Josip Borić (HDZ).

Jelena Miloš (Možemo) i Nino Raspudić (Most) ustvrdili su kako uvjete za novog Povjerenika za informiranje zadovoljava samo Dubravka Bevandić, ali njihov prijedlog bio je odbijen većinom glasova.

Saborski odbor za medije donio je odluku nakon u srijedu održane zajedničke sjednice s Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj su obavljeni razgovori s troje kandidata.

To su ravnateljica Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu uprave i pravosuđa Anita Markić, zamjenica aktualnog povjerenika Zorana Pičuljana i voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama Dubravka Bevandić te novinar i urednik HRT-a Nikola Kristić.

Povjerenik za informiranje štiti, prati i promiče Ustavom RH zajamčeno pravo na pristup informacijama te ponovnu uporabu informacija. Povjerenika temeljem javnog poziva bira Hrvatski sabor na vrijeme od pet godina uz mogućnost ponovnog izbora.

Osnovni zadaci Povjerenika za informiranje odnose se na provedbu drugostupanjskog postupka u predmetima prava na pristup informacijama i ponovne uporabe informacija, inspekcijski nadzor, nadzor nad provedbom zakona, uspostavljanje međunarodne suradnje i suradnje s tijelima Europske unije te domaće stručne suradnje i suradnje s tijelima javne vlasti.

Osim toga, zadaci Povjerenika su i informiranje javnosti i promicanje prava na pristup informacijama, predlaganje mjera i programa za usavršavanje u području prava na pristup informacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:32