BURNO U SABORU

Odbijen SDP-ov prijedlog da se razriješi glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek

Hrvoj Šipek rekla je da ne osjeća osobnu odgovornost zato što nije bilo zainteresiranih za mjesto voditelja USKOK-a

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u četvrtak je primio na znanje Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2022. koje mu je podnijela glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, o njemu je raspravljao na zahtjev oporbe koja je željela čuti odgovor zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a.

Sabor nije prihvatio prijedlog Kluba SDP-a da zaduži Vladu da mu u roku 30 dana predloži razrješenje Hrvoj Šipek, ‘za‘ takav prijedlog bilo je 33 zastupnika, 77 protiv.

Glavna državna odvjetnica ne osjeća osobnu odgovornost što nije bilo zainteresiranih za mjesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Kazala je da to ne ovisi o njoj te da je razlog i “podrška koje nema u punoj mjeri od strane cijele društvene zajednice”.

Ponovila je kako ona nije otjerala Marušić, koja je ostavku podnijela iz osobnih razloga, nakon prometne nesreće koju je skrivio njen vozač. Počinjena je šteta, a nikakav postupak nije proveden, niti je postojao zapis o toj nesreći, podsjetila je.

Odbacila je oporbene tvrdnje da je USKOK obezglavljen. Na čelu mu je, iako privremeno, Željka Mostečak, koja zbog osobnih razloga ne želi preuzeti tu dužnost, a koja je godinama radila u USKOK-u i bila cijenjena zamjenica, istaknula je.

Upozorila je i da se na natječaje za mjesta državnih odvjetnika ne javljaju niti zamjenici koji žele biti državni odvjetnici u svojim sredinama. Uz to, prosjek starosti je 50 godina, a u sustav se prima premali broj vježbenika da bi se on podmladio.

Hrvoj Šipek, kojoj mandat istječe iduće godine, najavila je da se neće kandidirati za drugi mandat, a najvećim izazovima u dosadašnjem radu istaknula je organizaciju posla i održanje ažurnosti.

Ipak, naglasila je kako je državno odvjetništvo, unatoč potkapacitiranosti, zadržalo visok stupanj ažurnosti i kvalitete, ali i upozorila da će to u nadolazećim godinama biti teško održati.

Navela je i da prošle godine državno odvjetništvo radilo na gotovo 650 tisuća predmeta, a u kaznenim predmetima je 448 rješavatelja u 220 radnih dana provelo 45.729 dokaznih radnji.

Riješen je 206.661 predmet i zadržana je visoka stopa ažurnosti od 98 posto, naglasila je.

Što se tiče USKOK-a odnosno opterećenosti zamjenika ravnatelja, navela je podatak da je 4.408 predmeta u postupku pred sudovima što je više od dvogodišnjeg priljeva novih predmeta.

Kazala je i da se sve relevantne sumnje na korupciju pomno provjeravaju. „Kaznene prijave za koruptivna kaznena djela čine 60 posto svih primljenih prijava”.

Dok je HDZ vidio pomake u radu DORH-a, njegovim radom oporba nije bila zadovoljna, a glavnim krivcem za loše stanje u tom tijelu i cijelom pravosuđu, označila je izvršnu vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:49