KREĆE DRUGA FAZA

Od sutra u Hrvatskoj kreće docjepljivanje Pfizerovim cjepivom u svim županijama

Prioritet je cijepljenje na području Sisačko-moslavačke županije gdje je dosad cijepljeno 4757 osoba
Cijepljenje
 Bozo Radic/Cropix

Od početka cijepljenja protiv koronavirusa prije dvadeset dana cijepljeno je 45.906 osoba, a kako je drugu dozu cjepiva potrebno primiti nakon tri tjedna da bi se postigao očekivani imunitet, od sutra kreće i docjepljivanje u svim županijama.

Riječju, dio doza Pfizer/BioNTechova cjepiva od 17.460, koliko trenutačno stiže u Hrvatsku, koristit će se ubuduće za docjepljivanje. No, ostatkom cjepiva tog proizvođača kao i oko 3600 doza Modernina cjepiva cijepit će se i dio zdravstvenih djelatnika, kao i onih koji rade u domovima za starije koji još nisu cijepljeni, ali i prvi građani iz druge faze, odnosno stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Među prvima s cijepljenjem u drugoj fazi počet će Primorsko-goranska županija, s tim da će se intenzivirati cijepljenje kada stignu veće količine cjepiva - kaže dr. Vladimir Mičović, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Naime, sva docjepljivanja čine se istim cjepivom koje su građani primili u prvoj dozi, s tim da se s Moderninim cjepivom docjepljivanje mora obaviti nakon četiri, a Pfizer/BioNTechovim nakon tri tjedna. Predviđeno je da se docjepljivanje obavlja na istome mjestu gdje je primljena prva doza, a ako netko iz nekog razloga to trenutačno ne može, mora obavijestiti svog liječnika obiteljske medicine ili nadležni zavod za javno zdravstvo kako bi se dogovorio drugi termin, s tim da taj razmak od cijepljenja do cijepljenja ne bi smio biti dulji od šest tjedana kad je riječ o Pfizer/BioNTechovu cjepivu. Inače, prioritet je cijepljenje na području Sisačko-moslavačke županije gdje je dosad cijepljeno 4757 osoba, a i isporučena sva količina Modernina cjepiva koja su prošlog tjedna stigla u Hrvatsku.

Inače, trend pada broja novozaraženih u Hrvatskoj i dalje se nastavlja. Danas je bilo 379 pozitivnih među 4669 testiranih osoba. To je 8 posto u odnosu na sve testirane. U bolnicama je bio 1761 pacijent, od kojih na respiratoru 147, a umrlo je 28 osoba.

HZJZ: 18. siječnja počinje docjepljivanje drugom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da od sutra kreće docjepljivanje drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

Priopćenje HZJZ-a prenosimo u cjelosti:

'Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj primilo je 45 906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom.

Otkako je 27. prosinca prošle godine krenulo cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, prvu dozu cjepiva do 17. siječnja ove godine primilo je ukupno 45 906 osoba. Prva osoba u Hrvatskoj cijepljena protiv ovog virusa koji je izazvao svjetsku pandemiju korisnica je zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka Branka Aničić.

Tijekom ovog tjedna počet će cijepljenje drugom dozom osoba koje su od 27. prosinca 2020. cijepljene diljem Hrvatske. Time će početi proces docjepljivanja onih koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze cjepiva Pfizer bude od 21 do 28 dana. Temeljeno na raspoloživim podatcima iz kliničkih studija, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od 6 tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.

Cijepljenje drugom dozom organizirat će se prvenstveno na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje. Sve osobe koje zbog opravdanih razloga neće nikako moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno je do 17. siječnja cijepljeno 4 757 osoba. Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, u toj županiji cijepljeni su i pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području. Docjepljivanje građana organizirat će se na istim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji za tri tjedna od primitka prve doze. Pripadnici žurnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primitak druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive radi dogovora o docjepljivanju.

Cijepljenje cjepivom proizvođača Moderna započelo je 13. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje. Cjepivo tvrtke Moderna primjenjuje se također u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri tjedna', stoji u priopćenju HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:49