OD KUĆE ILI IZ KLUPE

Od ponedjeljka nastava online ili uživo? Nema jasnih uputa, evo što su odlučile neke županije

Ovaj tjedan trebao je poslužiti za normalizaciju epidemiološke situacije u školama

Učenici u školi

 Nikša Stipaničev/Cropix

Nakon što je dramatično počeo rasti broj novozaraženih od bolesti Covid-19 u Hrvatskoj te je u četvrtak zabilježena nova rekordna brojka od 6310 slučajeva, ponovno je aktualizirano pitanje nastave u školama te treba li se ona ponovno održavati online.

Praznici i dva dana online nastave ovaj tjedan trebali bi, pak, smanjiti bujanje zaraze Covidom-19 među najmlađom populacijom, no i dalje nema jasne upute na koji će način djeca pohađati nastavu od ponedjeljka, odnosno, ostalo je na osnivačima da donesu konačnu odluku, prenosi N1.

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" u Delnicama je među rijetkima koja je ipak odlučila, barem za niže razrede, ostatak 'prazničnog' tjedna organizirati nastavu uživo.

"Vrlo je izazovno raditi jer nikada ne znamo kada ćemo se vratiti na online, nama je srećom sve uživo", kaže učiteljica Sanja Arh.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, na ovaj način radio je dio škola u Zadarskoj županiji, Sisku i Čakovcu.

Ovaj tjedan trebao je poslužiti za normalizaciju epidemiološke situacije u školama jer je u Hrvatskoj prošlog tjedna bilo gotovo 5.000 zaražene djece.

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, nije sigurna je li to dovoljno.

image

Učenici u školi

Boris Kovačev/Cropix

"Vidjet ćemo kako će to biti u ponedjeljak. Procjenu je li mjera bila uspješna imat ćemo uskoro, ovih dana", kaže Mayer.

U Primorsko goranskoj županiji već znaju da se od sljedećeg tjedna svi vraćaju u školske klupe.

"Odluka je dobra jer ravnatelji i osnivači prema trenutnoj situaciji mogu reagirati brzo i daleko kvalitetnije, nego da mi iz centara određujemo koji će raditi ili ne i u kojem modelu", naglasio je Mladen Šćulac, načelnik stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Dio škola i idući tjedan online

Ravnateljica prve riječke gimnazije ističe da su učitelji i nastavnici opterećeni zbog epidemije, a najizazovnije im je paralelno raditi i uživo i online.

"Naravno da je otežano jer radimo paralelno i za učenike koji su u modelu C u samoizolaciji i koji se online uključuju u nastavu, tako da je nastavnicima zaista veliki izazov", rekla je Jane Sclaunich.

Inicijativa nastavnika Školska zbornica poziva resornog ministra da djeca imaju prioritet pri testiranju na Covid-19.

"Da bismo svi bili sigurni, zaista sigurni, i djelatnici i učenici i osoblje u školama, testiranje mora biti promptno, pogotovo ako učenik dobije simptome koji su sumnjivi kako bi liječnici mogli na vrijeme djelovati i staviti dijete u izolaciju da ne širi zarazu po školi", ističe Goran Gotlibović ispred Inicijative.

Ministar Radovan Fuchs smatra da se zaraza može zaustaviti na drugi način.

"Ponovno ću ponoviti po 155. put – zatvaranje škola neće bog zna kako pridonijeti zaustavljanju situacije, to može jedino procijepljenost i isključivo dovoljno procijepljen broj građana da možemo relaksirati mjere", istaknuo je

Osim Primorsko-goranske županije i Grad Zagreb je odlučio da će nastava od ponedjeljka biti uživo.

Iz Ministarstva obrazovanja doznaje se da su se za održavanje nastave po C modelu u tjednu od 8. do 12. studenoga odlučile Vukovarsko-srijemska županija za sve škole kojima je osnivač te Grad Vinkovci.

Ostale županije trebaju donijeti odluku, a vjerojatno je da će većina biti za isti model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:45