KREĆE VELIKA EKO AKCIJA

Od izvora do mora: Stotine volontera u nedjelju će u Osijeku čistiti obalu Drave

Projekt Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista počinje na Svjetski dan zaštite okoliša
 Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Na prekrasnoj osječkoj Promenadi, omiljenoj šetnici uz rijeku Dravu, ove nedjelje počinje ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista.

Na Svjetski dan zaštite okoliša, u nedjelju 5. lipnja, volonteri iz Izviđačkog kluba Javor i partnerskih udruga opremit će se rukavicama i vrećama te prikupljati nepropisno odbačeni otpad duž obale. Istoga dana u sklopu projekta Od izvora do mora održat će se šest manjih ekoloških akcija diljem Hrvatske: u Valpovu, Bjelovaru, na Čiovu, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu. Stotine i stotine volontera iskoristit će ovu nedjelju kako bi dali svoj doprinos očuvanju prirode, a otpad će uklanjati s područja oko mora, rijeka, potoka i jezera.

Ove će nedjeljne akcije označiti početak ovogodišnjeg izdanja projekta u sklopu kojeg je prošle godine u 12 akcija iz prirode uklonjeno više od 16 tona otpada. Nakon Osijeka, akcije ćemo tijekom lipnja organizirati i u Trogiru, Dugoj Resi, Rijeci, Velikoj Gorici i Zagrebu.

Šest manjih akcija

U Osijeku je odabrana Osječanima omiljena lokacija, mjesto na kojemu rado provode nedjeljne šetnje, bave se sportom i upijaju kasnoproljetno sunce. Okupit ćemo se kod prekrasnog Pješačkog mosta koji će uskoro zasjati novim sjajem jer su radovi na uređenju pri kraju, i urediti prostor duž obale.

Kampanje čišćenja organiziraju se u suradnji s lokalnim udrugama diljem Hrvatske, a naš nedjeljni domaćin je Izviđački klub Javor iz Osijeka.

Javor svoje postojanje i rad temelji na osnovnim načelima skautizma, odnosno izviđaštva koji kao pokret postoji već punih sto godina. Izviđački klub JAVOR osnovan je 2001. godine, no ima bogatu tradiciju i izviđačko iskustvo s obzirom na to da su osnivači bili članovi bivšeg izviđačkog odreda Bratstvo i jedinstvo koji je djelovao na području Osijeka od 1960. sve do 1991. godine. Organiziraju edukacije, pošumljavanja, ekološke akcije, izlete i darivanja krvi, te su jako aktivni u svojoj društvenoj zajednici koju uvijek žele učiniti boljom.

U Valpovu će se čišćenju pridružiti Odred izviđača Iovallios koji će čistiti prostor uz rijeku Karašica, Savez izviđača Hrvatske u Zagrebu će se okupiti kako bi očistili prostor jezera Savica, a Odred izviđača Vladimir Nazor u Karlovcu će čistiti uz rijeku Koranu. Odred izviđača pomoraca Posejdon i GDCK Solin na Čiovu će čistiti rijeku Toć, Udruga prijatelja prirode Eko Drava iz Varaždina učinit će ljepšom obale Drave, a Udruga skauta Sv. Juraj uklanjat će otpad s obale potoka Plavnica u Bjelovaru.

Nedjeljno lansiranje projekta Od izvora do mora svojim će dolaskom podržati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivosti u Coca-Coli HBC Adria Bruno Jelić, zamjenica direktora regije istok u Konzumu Vedrana Tomašević i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Briga za okoliš

Projekt Od izvora do mora, koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva kako bi se pridonijelo manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Prošle godine Coca-Coli se kao partner pridružio Jutarnji list, a ove godine i Konzum koji će svijest o brizi za okoliš, osim svojim redovnim aktivnostima, promovirati među svojim kupcima u prodavaonicama, na plakatima, u katalozima, ali i na digitalnim kanalima. Projekt Od izvora do mora prati sveobuhvatan višegodišnji Coca-Colin plan Svijet bez otpada koji izravno pridonosi smanjenju štetnoga utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom. Ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš, poruka je ove i svih sljedećih akcija tijekom projekta.

REZULTATI AKCIJE OD IZVORA DO MORA U 2021.

- 12 akcija čišćenja područja uz rijeke, jezera i more organizirano je tijekom godine na lokacijama diljem Hrvatske

- 16 tona neprikladno odbačenog otpada ukupno je prikupljeno u prošlogodišnjim volonterskim akcijama

- 752 građana sudjelovalo je lani u akcijama čišćenja, a većinom se radi o volonterima i entuzijastima za zaštitu okoliša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:28