UKIDA SE NULTA STOPA PDV-a

Od 2011. skuplji kruh, mlijeko, knjige i lijekovi?

U pregovorima s EU obvezali smo se da ćemo ukinuti nultu stopu PDV-a do punopravnog članstva
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Zbog sve praznije državne blagajne, Hrvatska bi nultu stopu PDV-a mogla ukinuti već sljedeće godine. Tu nam je informaciju jučer potvrdilo nekoliko sugovornika iz Vladinih i krugova stranaka vladajuće koalicije, dodavši da je zasad riječ samo o razmišljanju.

Idu u bolne reforme

- Na koaliciji se o tome u posljednje vrijeme nije razgovaralo, no dogovoreno je da se sljedeće godine ide u bolne reforme, bez obzira na to što je ona izborna. To podrazumijeva i ukidanje nulte stope PDV-a, što ćemo ionako morati napraviti zbog članstva u Europskoj Uniji - otkriva jedan sudionik ovotjednog sastanka.

- Ne bi bilo loše da je ukinemo već sljedeće godine i tako namaknemo dodatni novac za proračun - kaže jedan drugi sugovornik iz redova vladajuće koalicije.

U pregovorima o poglavlju 16. (Porezi) Zagreb se, doznajemo u pregovaračkom timu, obvezao da će tu stopu, koja se obračunava na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, ukinuti ulaskom u EU. Naime, u EU ne postoji nulta stopa PDV-a, već se kao najniža stopa navodi ona od pet posto. Izuzetak su Velika Britanija i Irska.

- Naš rok za ukidanje nulte stope je ulazak u EU, no država to može napraviti i prije - ističe naš sugovornik iz tima.

U ovom je trenutku još otvoreno pitanje stope prema kojoj bi se PDV obračunavao na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige.

Turističke usluge

Uz opću stopu od 23 posto, na koliko je povećana prošlog ljeta, u Hrvatskoj postoji snižena stopa PDV-a od 10 posto koja se obračunava na dio turističkih usluga, pa je logično pretpostaviti da bi se ona naplaćivala i na proizvode koji trenutno ne podliježu plaćanju tog poreza na potrošnju. Ipak, u vladajućoj koaliciji i o tome postoje različita mišljenja, pa neki predlažu da snižena stopa bude devet posto.

- Tom bi se stopom obuhvatili i proizvodi koji sada ne podliježu plaćanju PDV-a, kao i turističke usluge - smatra jedan naš sugovornik iz redova vladajućih stranaka.

U ovom trenutku još nema nikakve računice što bi ukidanje nulte stope PDV-a donijelo proračunu.

No, Vlado Brkanić iz RRIF-a procjenjuje da bi se uvođenjem PDV-a od 10 posto u državnu blagajnu moglo sliti do milijardu i pol kuna godišnje. Pojedini ekonomisti vjeruju da bi taj iznos mogao biti i veći te doseći i dvije milijarde kuna.

Nema novog povećanja

No, ukidanje nultog PDV-a značit će i povećanje cijena namirnica. Ako je prosječna obitelj do sada za kruh mjesečno izdvajala oko 250 kuna, nakon što se i na njega uvede PDV, trošit će od 12 do 58 kuna više, ovisno o stopi.

Hrvatska, kaže Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke, nije otok i ako cijene hrane i sirovina u svijetu budu rasle, rast će i u Hrvatskoj, bez obzira na PDV. Država ne bi smjela socijalnu politiku voditi kroz poreze. Slično mišljenje ima i Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke.

Priču o rastu PDV-a nedavno je pokrenuo HSS, iz čijih je redova stigla ideja povećanja opće stope PDV-a sa 23 na 24 ili 25 posto. No, iako su iz Vlade stigle poruke da informacija o povećanju PDV-a nije točna, iz krugova vladajućih doznajemo da se o njoj razgovaralo na sastanku u ponedjeljak. No, taj je prijedlog odbačen zbog straha vladajućih.

‘Dižemo cijene’

- Zdenko Ljevak, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara: Svjesni smo da će se ulaskom u EU uvesti PDV na knjige, ali očekujemo da će se naši pregovarači boriti i uspjeti dogovoriti minimalan PDV, koji se u Europi kreće od četiri posto naviše - rekao nam je nedavno Ljevak. - Isto tako, nadali smo se i određenom počeku, što su, primjerice, uspjeli isposlovati izdavači u Poljskoj. Kad je riječ o ovom konkretnom prijedlogu, zasad o tome s nama nitko nije razgovarao - kazao je Ljevak.

- Agrokor: Mi se nadamo da će Vlada uskladiti PDV prehrambene industrije s EU, posebno s našim susjedima, jer je to jedina zaštita domaćeg proizvoda.

- Pekari: Pekari jučer nisu bili raspoloženi za izjave. Ipak, nekolicina nam je neslužbeno rekla da bi uvođenje stope od 10 posto podiglo cijenu kruha do jednu kunu.

- Dukat: Ukidanje nulte stope PDV-a na mlijeko odrazit će se na njegovu maloprodajnu cijenu, koja će rasti srazmjeno novoj stopi PDV-a. To će biti novi udar na potrošače koji će nastojati kupovati još manje i još jeftinije, što će dodatno otežati poslovanje prerađivača i proizvođača mlijeka.

- Pliva: Cijene lijekova kod nas ne formiraju se poput proizvoda na slobodnom tržištu, već ih određuje HZZO. Bezreceptni proizvodi ni sada nisu oslobođeni plaćanja PDV-a. ( M. Ku., A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:26