SABOR

OD 1. TRAVNJA VEĆE RODILJNE I RODITELJSKE POTPORE ZA DRUGIH ŠEST MJESECI Oporba tvrdi da to nije dovoljno za zaustavljanje negativne demografije

 Damjan Tadic / CROPIX

Vladinu nakanu da od 1. travnja poveća rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života, pozitivno su ocijenili u četvrtak i saborska pozicija i opozicija, pri čemu opozicija naglašava kako to nije dovoljno žele li se zaustaviti zabrinjavajući demografski trendovi u Hrvatskoj.

Hrvatska je pala ispod četiri milijuna stanovnika, država nestaje u demografskom smislu, istaknuli su Hrvoje Zekanović (Hrast) i Slaven Dobrović (Most) u saborskoj raspravi o Vladinim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Predložene izmjene drže dobodošlim, ali zakašnjelim, ustvrdivši da je Vlada, odnosno resorno Ministarstvo za demografiju, glede demografije napravilo - "veliko ništa".

Mjere su vam smješne, jedine prave - promjene načina razmišljanja nema ni u Ministarstvu, ni u Vladi, tvrdi zastupnik Zekanović i poručuje da se 'vlak koji klizi u ponor' ne može zaustaviti stavljanjem malih kamenčića pod kotače, nego samo lokomotivom koja će ga povući u drugom smjeru.

Dobrović se čudi Vladinu pristupu, činjenici da potpore povećava na kraju mandata. "Ponašate se kao kada selo gori, a vi popravljate dovratnik, kao da ne shvaćate da država nestaje u demografskom smislu i da sve ovo neće imati svrhu, ako se ne promijeni temeljni pristup", poručio je.

Ovo je sve folklor, dodaje njegova stranačka kolegica Sonja Čikotić.

U europskom vrhu po visini potpora

HDZ-ovi zastupnici hvale Vladine poteze.

Ovo je jedna u nizu mjera koje ova Vlada poduzima na demografskoj revitalizaciji, demografija je reforma svih reformi, no to je proces koji traje, rekao je HDZ-ov zastupnik Ante Babić.

Ovo je drugo podizanje potpora u mandatu ove Vlade, s ovim izmjenama po visini potpora svrstat ćemo se u sam europski vrh, dodao je Domagoj Mikulić (HDZ) koji bi, kaže, volio da više očeva, od sadašnjih dva posto, koristi roditeljski dopust.

Saša Đujić (SDP) pozdravlja povećanje potpora, no primjećuje da su u projekcijama proračuna za iduće dvije godine zadržana ista sredstva, da se ne vidi postepeno podizanje naknada i u budućnosti.

Državni tajnik Ministarstva demografije Ivica Bošnjak dao je 'umirujući odgovor' - za iduće dvije godine predviđeno je povećanje od 220 milijuna kuna, ove 161 milijun kuna.

"Nakon 10 godina prvi put smo pristupili povećanju osnovica i prava za sve kategorije roditelja, a ovim izmjenama smo posebno targetirali zaposlene i samozaposlene", istaknuo je državni tajnik Bošnjak, navodeći da će u ovoj, u odnosu na 2016. iznos za rodiljne naknade biti povećan za 750 milijuna kuna, sa 1,9 na 2, 7 milijardi kuna.

Nije se odustalo od delimitiranja potpora

To je najbolji odgovor koliko smo usmjereni na poboljšanje statusa roditelja i mladih obitelji, rekao je Bošnjak, poručujući kako Vlada nije odustala od obećanja o delimitiranju potpora za drugih šest mjeseci djetetova života.

Vlada je tome posvećena, u budućoj strategiji demografske revitalizacije to sigurno predstavlja jedan smjer u kojem želimo ići, odgovorio je Sabini Glasovac (SDP).

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u slijedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.

Prema Vladinu prijedlogu, od 1. travnja taj bi se se iznos podignuo za 1.663 kune i iznosio bi 5.654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.

Vlada predlaže i skraćenje radnog staža potrebnog za ostvarenja prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:23