GRADOVI NA GUBITKU

Od 1. siječnja četiri najveća grada mijenjaju stopu poreza na dohodak, evo kako će se to odraziti na plaće

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zasad se jedini u Hrvatskoj odlučio za dizanje stope poreza na dohodak na najveću moguću razin

Marko Filipović, Ivica Puljak, Tomislav Tomašević, Ivan Radić
 

 Tom Dubravec/Cropix

Zagreb će, sada je to konačno i službeno potvrđeno, i dalje imati najveće porezno opterećenje plaća nakon što se od 1. siječnja iduće godine ukine prirez.

Zagrebačka gradska vlast u javno savjetovanje uputila je odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak kojom je utvrdila da će niža porezna stopa iznositi maksimalnih 23,6 posto, a viša porezna stopa iznosit će 35,4 posto. Vlada je, podsjetimo, poreznim izmjenama ukinula prirez lokalnim jedinicama, ali im je za onoliko koliko će izgubiti tom mjerom dala mogućnost da same određuju stopu poreza na dohodak.

Tako Zagreb ima mogućnost da utvrdi porez na dohodak u visini od 15 do 23,6 posto, a za godišnje dohotke veće od 50.400 eura od 25 do 35,4 posto.

Porezna opterećenja

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, šef stranke Možemo!, zasad se jedini u Hrvatskoj odlučio za dizanje stope poreza na dohodak na najveću moguću razinu, a njegovi kolege u tri druga najveća hrvatska grada ipak su išli s manjim poreznim opterećenjem. U Zagrebu smatraju da su na velikom gubitku od 220 milijuna eura, čak dva mjesečna proračunska prihoda jer se ukida prirez, diže se i osobni odbitak s 530 na 560 eura, te se podiže granica za primjenu više stope poreza na dohodak s 47.780 na 50.400 eura. U obrazloženju odluke piše kako će se dizanjem stope poreza na dohodak na maksimalnu razinu zadržati dosadašnji prihodi koji su ostvarivani od poreza na dohodak i prireza, te da je to nužnost za sve usluge koje grad financira. "Grad smatra pravednijim da oni koji imaju više izdvajaju više, a ne da cijena usluga poskupi za sve. Iako se može čuti teza da će Grad zakinuti građane za povećanje neto plaća, ovim prijedlogom Odluke nikome u Zagrebu neće biti manja plaća", navodi se u obrazloženju Odluke.

Zaposleni Zagrepčanin s jednim djetetom koji ima prosječnu zagrebačku plaću od 1300 eura tako će od iduće godine imati tek za 18 eura veću plaću. Da je gradska vlast odlučila zadržati stopu poreza na dohodak na razini od 20 posto, rast plaća bio bi značajniji i iznosio bi više od 41 euro. Najmanje opterećenje plaća od četiri najveća grada bit će, kako neslužbeno doznajemo, u Osijeku. Tamošnji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Radić odlučio je zadržati postojeće stope poreza na dohodak, pa će Osječani nižu stopu plaćati 20, a višu 30 posto, čime će Grad ostati bez oko 10 milijuna eura prihoda. Time će Osječanin s prosječnom neto plaćom od 1171 euro i s jednim djetetom imati neto plaću veću za oko 30 eura. - Građani Osijeka osjetit će na svojim plaćama pozitivne efekte najavljene Vladine porezne reforme. U protekle dvije i pol godine racionalnim i odgovornim poslovanjem stvorili smo unutarnje rezerve kojima ćemo građanima omogućiti veće plaće. Detalje reforme uskoro ćemo predstaviti sugrađanima koji će imati razloga za zadovoljstvo - poručuje Radić.

Niža stopa

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita i šef stranke Centar, odlučio se na srednji put, pa će tako Splićani u novoj godini plaćati nižu stopu poreza na dohodak od 21,5 posto, te višu od 32,25 posto. Split će tako imati drugo najmanje opterećenje plaća nakon Osijeka. Zapravo je, pojašnjava Puljak, riječ o efektu kao da su upola smanjili sadašnji prirez s 15 na 7,5 posto. Zbog poreznih izmjena Grad će biti na gubitku oko 7 milijuna eura. - Nismo se odlučili za maksimalno dizanje stope jer želimo omogućiti našim građanima veće plaće, a istodobno smo gledali da to naš proračun može izdržati. Najveći je problem što će milijun eura od naših poreza otići županiji - kaže Puljak. Na temelju prosječne neto plaće od 1169 eura Splićaninu s jednim djetetom plaća bi trebala rasti za 25 eura. Da je Split zadržao stopu od 20 posto, plaće bi rasle za 31 euro.

Evo kakva je situacija u Rijeci

Rijeka, u kojoj je na vlasti SDP-ov gradonačelnik Marko Filipović, nije se poput Zagreba odlučila za maksimalne stope poreza na dohodak od 23 odnosno 34,5 posto, no one će ipak biti velike. Riječani će tako imati porezno opterećenje od 22,4 posto i 33,6 posto, odnosno malo ispod najvećih mogućih stopa.

Treći najveći grad u državi tako će imati i drugo najveće opterećenje na plaće, poslije Zagreba. Gradska uprava procijenila je da će zbog svih poreznih izmjena biti na gubitku od 12 milijuna eura, a nove stope poreza na dohodak odredili su kao da su sadašnju stopu prireza od 13 posto smanjili na 12 posto, što je bilo i obećanje gradonačelnika Filipovića, pa bi grad trebao na kraju ostati bez 4,6 milijuna eura zbog podizanja osobnog odbitka i osnovice za višu stopu poreza na dohodak.

Prema našem izračunu, Riječanin s prosječnom hrvatskom plaćom od 1171 euro i s jednim djetetom imat će od iduće godine 18 eura veću plaću, a da je Rijeka zadržala stopu od 20 posto, onda bi imali u novčaniku 30 eura više.

Od manjih gradova zasad su Bjelovar i Sveta Nedelja, koji su davno ukinuli prirez, jedini odlučili i spustiti stope poreza na dohodak, pa će niža stopa od iduće godine umjesto 20 posto u ova dva grada biti 18 posto. Prosječne plaće zaposlene osobe s jednim djetetom tako bi od iduće godine trebale biti veće za oko 25 eura.

Tomislav Tomašević (Možemo!), gradonačelnik Zagreba

Zagrepčani će od iduće godine imati najveće opterećenje na plaće. Stope poreza na dohodak bit će maksimalne i iznosit će 23,6 i 35,4 posto, pa će plaće porasti za 18 eura umjesto za 41 euro.

Marko Filipović (SDP), gradonačelnik Rijeke

Drugo najveće opterećenje na plaće imat će Riječani. Stope poreza iznosit će 22,4 i 33,6 posto. Prosječna plaća zaposlenom roditelju jednog djeteta porast će za 18 eura umjesto 30.

Ivica Puljak (Centar), gradonačelnik Splita

Split će imati drugo najmanje porezno opterećenje plaća. Stope poreza na dohodak iznosit će 21,5 odnosno 32,25 posto. Prosječna plaća porast će za 25 eura.

Ivan Radić (HDZ), gradonačelnik Osijeka

Osječanima će se najviše smanjiti opterećenje na plaće, jer će stope poreza na dohodak ostati na istoj razini od 20 i 30 posto. Prosječna plaća roditelja s jednim djetetom tako će biti veća za 30 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:30