KORACI NAKON OLUJE

Očekuje li nas kninski scenarij i u Vukovaru: ‘Milošević ne bi imao ništa protiv takve ideje‘

Hoće li predstavnici Srba postati dio službene kolone sjećanja u Vukovaru koja je svih ovih godina izazivala visok stupanj napetosti
Boris Milošević, Andrej Plenković
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon velikih poruka državnog vrha iz Knina o tome da svaka žrtva zaslužuje poštovanje neovisno od nacije i vjere, koji bi mogli biti dramatična prekretnica u simboličkom, a onda i faktičkom, obilježavanju najvažnijih spomen dana novije povijesti Hrvatske, izgleda da je Vlada odlučna u namjeri da nastavi “normalizaciju” odnosa u društvu.

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je i iduće korake - da će s predsjednikom Zoranom Milanovićem otići na obilježavanje u Plavno i Grubore, gdje su ubijeni civili Srbi.

- Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini poglavito i gdje su masovne grobnice. O tome kad će predsjednik Vlade obići koji lokalitet stradanja ili masovnu grobnicu, to će on jasno najaviti - rekao je ministar Medved i najavio i zajednički odlazak u Vukovar s predstavnicima Srba:

- Vjerujem da će to tako biti. I Vukovar i Škabrnja.

'Korak po korak'

Međutim, ministar Medved ponavlja “idemo korak po korak”.

- Velike strvari postižu se malim koracima - kazao ministar Medved te ponovio da je on rekao da će otići u Grubore.

U Vladi zasad ni službeno, a ni neslužbeno još se ne žele izjašnjavati na temu Vukovara, ali neslužbeno nam je, pak, potvrđeno da će se premijer Andrej Plenković otići u Varivode.

- O tome koji će lokalitet stradanja i kada premijer obići te odati počast žrtvama, najavit ćemo na vrijeme - službeni je odgovor iz Vlade.

Hoće li, dakle, i predstavnici Srba postati dio službene kolone sjećanja u Vukovaru koja je svih ovih godina izazivala visok stupanj napetosti i dovela ili do razdvajanja - da dio političara dolazi dan ranije ili uopće ne dođe?

Službene potvrde za to još nema. Iz izvora bliskih SDSS-u neslužbeno saznajemo da potpredsjednik Vlade Boris Milošević ne bi imao ništa protiv te ideje. Dožupan vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić iz redova SDSS-a kaže da ta tema još nije na dnevnom redu, a kad bude da će o njoj odlučiti tijela stranke.

No, naglašava Ćurčić, poruke koje ovih dana čujemo su dobre, pametne i korisne. Vjerujem, kaže on, da bi premijer Plenković mogao promijeniti odnos prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

- Pupovac je bio, ako dobro pamtim, tri puta na obljetnici u Vukovaru i svaki put je to bilo jako teško, politički trenutak nije bio zreo i dolazak je izazvao upravo suprotne reakcije. Sa županom dobro surađujemo, ali politika u Vukovaru je otišla u krivom smjeru. Naša zajednica podržava procesuiranje zločina, ne želimo da nam se spočtiava da smo mi krivi i optužuje da smo zločinci, što sam, nažalost i sam doživio kada su me radikalni desničari optužili da je zbog mene stala istraga o Ovčari - kaže Ćurčić koji smatra da je došlo vrijeme promjena.

Dogovor u Vladi

Pupovac je ovih dana na novinarsko pitanje može li odlazak Miloševića u Knin, a ministra Medveda u Grubore, promijeniti odnos prema Srbima u Hrvatskoj, odgovorio da su nakon formiranja nove vlade u Hrvatskoj “shvatili da postoje mogućnosti da napravimo korak u tom pravcu” i da se “odlučnije krene u sankcioniranje akata nasilja prema Srbima u Hrvatskoj”. A kako je uopće došlo do zajedničkog posjeta Kninu?

- Sve razgovore s potpredsjednikom Vlade Miloševićem osobno je vodio premijer - doznajemo iz vrha Vlade.

- Dolazak Miloševića u Knin je isključivo ideja premijera Plenkovića. Na prvom sastanku premijera i Miloševića, potpredsjednik Vlade ostavio je dojam da je sklon tom prijedlogu, ali nije mu dao konkretan odgovor. Pretpostavljam da se konzultirao sa strankom, ali prilikom njihova sljedećeg sastanka, dao je potvrdu dolaska. Prijedlog o odlasku Tome Medveda u Grubore došao je kasnije, nije bilo nikakvog uvjetovanja, i to je isto tako predložio sam premijer Plenković.

Uloga Gotovine

Inače, koordinaciju između Vlade i Ureda predsjednika predvodili su Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika, i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, koji su se, kako neslužbeno doznajemo, većinom bavili samom organizacijom događa.

- Nije bilo nikakvih dogovora oko govora predsjednika i premijera, dapače - kaže nam izvor.

Potvrdu te informacija dobili smo s obje strane. Da između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića ipak nije išlo glatko, dokazuje i informacija da je predsjednik želio da se 4. kolovoza na kninskoj tvrđavi gdje je on organizirao prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a, pojavi i premijer, ali on taj poziv nije prihvatio.

Ključnu ulogu u razgovorima s generalom Antom Gotovinom imao je, doznajemo, ministar branitelja Tomo Medved.

- On se sve dogovarao s generalom Gotovinom, a i s braniteljskim udrugama - kažu nam iz vrha Vlade.

Iz izvora bliskih Uredu predsjednika, pak, ukazuju da iako se 4. kolovoza na prijemu koji je organizirao predsjednik nije pojavio premijer, kako ipak treba istaknuti da se pojavio general Gotovina.

- I ne samo da se pojavio, nego je održao i govor, i to je važna poruka - dodaje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:24