PUT DO POLANČECA

Oceanovih 5: Polančecovi dečki isplanirali preuzimanje Podravke. Sve im je propalo

Prelijevanja novca između različitih tvrtki akteri afere branili su namje-rom da Podravku zaštite od neprijateljskog preuzimanja
 Nikola Wolf/CROPIX

ZAGREB - “Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec...” počinjala je proteklih mjeseci većina najčitanijih vijesti i najgledanijih TV priloga. Kulminacija priče dogodila se u utorak: policija mu je u 6 ujutro pozvonila na vratima kuće u Koprivnici, odvezla ga u Zagreb na ispitivanje pa u pritvor, pretresla kuću, oduzela kompjutere i papire. Popodne ga je stranka, koja ga je svojedobno uzdigla iz anonimnosti u vrh hrvatske politike suspendirala.

Odlazak mentora

Polančecov je pad započeo s odlaskom njegova mentora i pokrovitelja Ive Sanadera s mjesta premijera. Dok je vladao Sanader, vladao je i Polančec. Afera Podravka započela je s padom burzi, kad je vrijednost 10,64 posto Podravkinih dionica, pohranjenih kod Merrill Lyncha kao pokriće za kredit od 34,2 milijuna eura, pala ispod iznosa kredita. I odjednom su Polančec i Podravka počeli dijeliti naslovnice i priloge pod egidom afera.

Sve je počelo 20. svibnja 2006. kad su Darko Marinac, tada predsjednik Uprave Podravke, i Milan Horvat, direktor Fima Holdinga, ugovorili da će Fima do travnja 2007. kupovati Podravkine dionice, a Podravka se obvezala da će te dionice kupiti od Fime. Broj dionica nije ograničen.

U to su vrijeme zagrebački Franck i Privredna banka Zagreb prodavali svoje dioničke pakete u Podravki, Fima je za njihovu kupnju uzela kredite u svojoj Vaba banci, a Podravka je te kredite pokrila depozitom koji je položila u Vaba banku. Hrvatska narodna banka je uočila neobično velike i čudne transakcije za tako malu banku pa je reagirala.

Krajem 2006. su Milan Horvat, Darko Marinac, Zdravko Šestak i Saša Romac putovali u London, na sastanke s Merrill Lynchom koji je Fimi odobrio 26,7 milijuna eura kredita da vrati dugove Vaba banci u Hrvatskoj i zadrži dionice. Osnovana je tvrtka kći Fima Ami na Malti na koju su prenijete dionice Podravke.

Sve je bilo u redu dok je cijena dionica rasla jer Merrill Lynch nije pitao za povrat novca. No, kad su dionice počele padati odjednom 10,64 posto Podravke nije bilo dovoljno za pokriće kredita. Merrill Lynch je tražio od Darka Marinca kao direktora Podravke, tvrtke koja je bila jamac Fimi, da stalno pokriva razliku između pada vrijednosti dioničkog paketa i iznosa kredita s kamatama. Podravkini su menadžeri žrtvu pronašli u Srđanu Mladiniću, ambicioznom poslovnom partneru koji je u gospodarski devastiranom Splitu gradio carstvo autentičnih zdravih dalmatinskih proizvoda.

Pretakanja novca

Mladiniću je trebao novac da bi proizvodio još više maslinova ulja, pekmeza od smokava i ostalih delikatesa pod brandom SMS, a Podravkinim je menadžerima trebao netko preko koga će prebacivati novac Merrill Lynchu za pokriće kredita.

Iako su se sve dublje upetljavali u financijske malverzacije kojima su osiguravali pokriće kredita, pad dionica na tržištu bio je brži od njihovih pretakanja. U jednom trenutku trebalo je naći ‘razumnijeg’ kreditora nego što je to Merrill Lynch, gdje su postajali sve nervozniji jer se mijenjala njihova vlasnička struktura, pa su željeli očistiti svoj portfelj prije dolaska novih vlasnika.

No, posao je i dalje morao ostati u tajnosti. Nisu samo tako mogli početi obilaziti velike banke i pričati im o nekakvom paketu od 10,64 posto dionica koje drži Fima, a za koju Podravka sada traži kredit, to jest jamči za njega. Trebao im je netko tko će imati interesa dati novac i šutjeti o svemu.

U tom je trenutku nastala Afera Ina!





Polančecova uloga

Damir Polančec, kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar gospodarstva, vodio je pregovore s mađarskim MOL-om o novom dioničkom ugovoru za Inu. MOL je bio povećao svoj dionički udio na 47,155 posto, a udio hrvatske države i njenih građana pao je na 44,836 posto.

MOL-ova je želja bila steći većinski udio u Ini i vladati kompanijom bez previše petljanja s hrvatske strane.

Polančecova je želja bila pronaći kreditora Fimi da posao preuzimanja dionica i dalje ostane u tajnosti. Pa je, prema svjedočenju mađarskih menadžera koje su tamošnji istražitelji ispitivali o aferi Podravka, u jesen 2008. zamolio MOL-ovce za pomoć u zaštiti Podravke, strateški važne hrvatske kompanije, od neprijateljskog preuzimanja. Računao je na MOL-ove interese u Ini, koje im on može osigurati.

Novi kredit u OTP-u

MOL je pak, kao najveći komitent OTP banke, preko svog potpredsjednika Sandora Csanyija, vlasnika i direktora OTP banke i, uz Zsolta Hernadija, predsjednika MOL-a, najmoćnijeg poslovnog čovjeka u Mađarskoj, jednostavno mogao pomoći Polančecu.

OTP banka dala je 34,2 milijuna eura kredita Fimi, MOL je isti iznos depozita položio kao osiguranje u banku, a Fima je vratila novac Merrill Lynchu.

Nešto kasnije Polančec je, kao potpredsjednik Vlade, potpisao novi dionički ugovor s mađarskim MOL-om kojim je Mađarima osigurano upravljanje Inom, dok su hrvatski kadrovi ostavljeni uglavnom kao figure.

Neki se od njih niti ne pojavljuju redovito na poslu jer ionako većinu poslova obavljaju izvršni direktori, koje postavljaju i vode Mađari.









PUT NOVCA

Brojne transakcije u tajnosti za plaćanje Merrill Lynchu

Pad na burzi: Vrijednost 10,64% dionica Podravke, pohranjenih kod Merrill Lyncha kao pokriće za kredit od 34,2 milijuna eura, pada ispod iznosa kredita. Afera je otkrivena.

Ispunjavanje obaveza: Merrill Lynch je tražio od Podravke, koja je bila jamac Fimi, da pokriva razliku između pada dionica i iznosa kredita s kamatama.

Pronađena žrtva: Srđan Mladinić je trebao novac za poslovanje SMS-a, a Podravkinim menađerima je trebao netko preko koga će prebacivati novac Merrill Lynchu.

Posao u tajnosti: U Merrill Lynchu su postali sve nervozniji jer se u to vrijeme mijenjala njihova vlasnička struktura. Podravkaši su tražili ‘razumnijeg’ kreditora, netko tko će dati novac i šutjeti o svemu. Tako je počela agera Ina.

Uskočio je MOL: Polančec je pregovarao s MOL-om oko dioničkog ugovora za Inu i zatražio pomoć u zaštiti Podravke. MOL je kao najveći komitent OTP banke dogovorio kredit od 34,2 milijuna eura za Fimu, koja je vratila novac Merrill Lynchu. Polančec je MOL-u osigurao upravljanje Inom.





Sumnjive informacije su došle do ministra Šukera

Legenda kaže da je sve puklo u trenutku kad je mladi nadobudni lokalni porezni inspektor uočio da splitski SMS nije vratio kredit Podravci i to proslijedio Poreznoj upravi u Zagreb. Šef Porezne uprave znao je da njegovog šefa, ministra financija Ivana Šukera, zanima sve u vezi s Podravkom jer ga zanima što radi njegov suparnik u Vladi ‘Podravkaš’ Damir Polančec, pa mu je proslijedio prijavu. Šuker je, kao iskusni poreznik, znao što to znači i što treba učiniti. I tako je planula afera Podravka.

Darko Marinac, tada na mjestu predsjednika Nadzornog odbora, dao je ostavku i objavio da je on jedini krivac za aferu, računajući da će tako spasiti Polančeca i vjerne suradnike. S Milanom Horvatom nastupao je u medijima i pričao o obrani od nikad dokazanog neprijateljskog preuzimanja. Državno odvjetništvo i policija nisu pali na priču. Ujutro 21. listopada 2009. izvedeno je spektakularno privođenje šestorice uglednih hrvatskih građana. Darko Marinac, Zdravko Šestak, u tom trenutku predsjednik Uprave Podravke, Saša Romac i Josip Pavlović,

članovi Uprave, Srđan Mladinić, vlasnik splitskog SMS-a i Milan Horvat, direktor i osnivač varaždinske Fime, privedeni su na saslušanje i mjesecima zadržani u pritvoru. Danas su svi osim Šestaka na slobodi i čekaju suđenje za najveću aferu u novijoj hrvatskoj povijesti, čiji se ishod još ne nazire.

Teorija da je 10,64 posto dionica Podravke, koja je u vlasništvu tvrtke Fima Ami s Malte, koju je pak osnovala varaždinska Fima Milana Horvata, samo prvi korak u menadžerskom osvajanju većinskog vlasništva nad koprivničkom tvornicom nikad neće biti dokazana jer je osvajanje stalo na 10,64 posto. No, i taj je paket dionica bio dovoljan da u pritvor odvede tri najviša Podravkina menadžera, vlasnika najpozntije brokerske kuće, poduzetnika, uglednog odvjetnika, bivšeg potpredsjednika Vlade...





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:12