NEMA VIŠE IZLIKA

Obuljen Koržinek o produljenju roka za korištenje Fonda: ‘Neće propasti nijedan cent europskog novca‘

‘Specifično je da za razliku od drugih država koje su trošile Fond solidarnosti na jednu katastrofu, nama su se zapravo preklopile dvije katastrofe‘

Nina Obuljen Koržinek

 Paun Paunovic/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je za RTL produljenje roka za korištenje Fonda solidarnosti. Kazala je kako je Hrvatska je dobila još godinu dana, pa više ne bi smjelo biti izlika te kako je riječ o procesu u kojem partnerski nadležni resori i koordinacijsko tijelo stalno komuniciraju tijek postupka.

''Specifično je da za razliku od drugih država koje su trošile Fond solidarnosti na jednu katastrofu, nama su se zapravo preklopile dvije katastrofe, tako da mi zapravo cjelovito komuniciramo sve aktivnosti. Danas je s predsjednicom Europske komisije razgovarao predsjednik Vlade i potvrđeno je da će se naša argumentacija koju vidimo i mi i Europska komisija i svi građani, zapravo uvažiti'', rekla je Obuljen Koržinek.

Napomenula je kako se ne treba govoriti o produljenju, nego o situaciji dviju katastrofa koje gotovo istovremeno pogađaju isto područje. Smatra kako se ne radi o isplati novca.

''Tu je netko bacio jednu tezu koja je u ovom trenutku potpuno irelevantna. Postoje troškovi koji nastaju, gospodin Korlaet je rekao kolika je procjena da je Zagreb do sada potrošio, ne samo na obnovu, nego za brojne projekte infrastrukture. Mi imamo rok u kojem moramo potrošiti sredstva, a onda imate rok od 6 mjeseci u kojem morate sastaviti revizijsko izvješće. Ono što su stalno postavljali pitanje mediji, bilo je za one projekte koji su ugovarani putem ministarstva kulture, obrazovanja i zdravstva koji se tiču infrastrukture u smislu zgrada'', kazala je ministrica i dodala kako je Zagreb potrošeno oko 250 milijuna kuna.

Kazala je i kako neće propasti niti jedan cent europskog novca.

''Ja ne znam tko baca takvu tezu uopće u medije i kako ona stalno postaje tema kada znamo da iz Fonda solidarnosti vi pokrivate samo jedan mali dio ukupne štete. A od ukupne štete samo je jedan dio, onaj koji se odnosi na javnu infrastrukturu, dio koji možete pravdati putem Fonda solidarnosti'', pojasnila je za RTL Obuljen Koržinek i istaknula kako da nismo imali dva potresa koja su pogodila isto područje i Covida, koji je usporio poslove, i dinamika obnove bi bila potpuno drugačija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:22