NEOČEKIVANA REAKCIJA

OBRAT U SPORU PREMIJERA I MINISTRA Milanović ne da Liniću da smijeni cijelu Upravu Fine

Ministarstvo financija poslalo je zahtjev za razrješenjem Uprave, ali su ga povukli kad su čuli da je premijer protiv

"Vodstvo Fine neće biti smijenjeno”, rekao nam je jučer suradnik premijera Milanovića. Na sjednici uužeg Vladinog kabineta nije se raspravljalo o ostavkama u Fini, ali niti drugih suradnika ministra financija Slavka Linića. “Danas će Vlada razriješiti jedino Branka Šegona”, kratko je komentirao sudionik sastanka u Banskim dvorima. Ministarstvo financija poslalo je prije dva dana zahtjev da se razriješi članove Uprave zato što Fina sporo uvodi sustav Centralnog obračuna plaća (COP), koji je ključni instrument Vlade za kontrolu isplate plaća u državnom i javnom sektoru.

Premijerova poruka

No, nakon toga uslijedila je pomalo neočekivana reakcija Zorana Milanovića, koji je javno pohvalio ekipu iz Fine: “Golemi dio administracije nalazi se u Centralnom obračunu plaća i time je Fina napravila značajan dio posla.

To je čekalo deset godina i u zadnje dvije godine puca koža da se to napravi, ljudi se zaista trude.

POSLJEDICE AFERE ŠEGON Donesena odluka: 'Sad ćemo smijeniti cijelu Upravu Fine

Ne da im ne mogu ništa zamjeriti, već sam spreman dati još podrške da se to napravi”, rekao je u utorak premijer Milanović.

Zbog novih okolnosti Ministarstvo financija jučer je povuklo zahtjev za razriješenjem uprave Fine.

Kritika ministra

Smjenu Anđelke Bunete tražio je Linić, iako je ona, kažu premijerovi suradnici, do sada spremno izvršavala sve što je zahtijevao ministar. Odbila je samo Linićev zahtjev da se Fina upusti u tumačenja Kolektivnog ugovora u zdravstvu i Uredbe o plaćama jer to ne spada u nadležnost Financijske agencije nego Ministarstva zdravlja.

Prije osam dana Milanović se, kako doznajemo, složio s time da odu dva člana Uprave: predsjednica i član zadužen za informatiku.

Međutim, situacija se promijenila. U vrhu Vlade zaključili su kako su posljednje afere i sukobi SDP-ovih ministara počeli nanositi političku štetu i zato sada pokušavaju smiriti situaciju.

“Neki sukobi su se bezrazložno digli na političku razinu, iako se radi o tehničkim pitanjima, kao što je hoće li premijer Milanović smijeniti Linićeva pomoćnika Miljenka Fičora.

Tko odlazi

To je stvar dogovora Milanovića i Linića, i nemojmo raditi strateški problem od toga hoće li neki državni službenik ostati na svojem radnom mjestu”, drže u Vladi.

Za sada je jedino izvjestan odlazak Antona Kovačeva u svibnju kada mu ističe mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:53