SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Obrat u slučaju varaždinskog psihijatra: Sud srušio mjeru zabrane emitiranja priče na TV-u

Županijski sud u Osijeku ukinuo je mjeru privremenu mjeru Općinskog suda u Varaždinu
Petra Milković
 Jutarnji list

Slučaj varaždinskog psihijatra, kojega su pacijentice prijavile za seksualno nasrtanje, manipulaciju i seksualne odnose, dobio je svoj obrat.

Viši je sud srušio Privremenu mjeru Općinskog suda u Varaždinu kojim je zabranjeno televizijsko emitiranje priče, medijski prozvane "Afera psihijatar".

Priču je, naime, otkrila ekipa "Provjerenog" Nove TV, a o njoj je pisao i Jutarnji.

Međutim, odvjetnički je tim liječnika, uspio ishoditi zabranu objave TV priloga. Ipak, prilog je emitiran, ali sudska odluka nalaže privremenu mjeru zabrane obave svih materijala vezanih uz priču. S portala Nove TV uklonjena je najava i sve u vezi tog slučaja.

Nova TV se žalila i slučaj se vratio na početak. Razlog je bitna povreda postupka.

U privremenoj mjeri donijetoj 3. rujna, piše Varaždinski.hr, upada u oči neobičnost da je odluka donijeta isti dan kad je psihijatar podnio zahtjev. Nakon toga, sudu je trebalo gotovo mjesec dana da nakon žalbe Nove TV predmet pošalje na postupanje višem sudu.

Županijski sud u Osijeku tu je mjeru sad ukinuo.

O nepriličnom ponašanju psihijatra u njegovoj ordinaciji u Općoj bolnici Varaždin, za Jutarnji je govorilo nekoliko bivših pacijentica. Sve su one, u potrazi za pomoći zbog psihičkih boljki, u ordinaciji doživjele neugodnost. U trenutku spornih događanja, ni jedna od njih nije bila starija od 23 godine.

"Idući put kad budeš živčana, nemoj se drapati, nego zamisli da ti ljubim sise", rekao je, svjedočila je Jutarnjem, psihijatar pacijentici sklonoj samoozljeđivanju. Drugu je počeo, ispričali su roditelji bivše pacijentice dr. Slavku Sakomanu, pokušao neprimjereno dirati pa je počela vrištati pobjegla iz ordinacije. Pacijentici je rekao da se "sigurno ševi na svakom uglu" i pitao ju "može li probati koliko je vlažna".

Djevojka kojoj je prepisao lijekove s nuspojavom laktacije, pritiskao je grudi kako bi vidio curi li iz njih mlijeko, ispričala je to varaždinskom psihoterapeutu Nebojši Buđanovcu, danas je još uvijek u teškom psihičkom stanju. Ona je svojevremeno protiv psihijatra predala prijavu DORH-u, ali slučaj je, budući da se radilo o događaju počinjenome za vrijeme starog zakona, pao u zastaru.

Psihijatra je nekoliko kolega, upoznatih s njegovim metodama "liječenja", prijavljivali nadležnoj Hrvatskoj liječničkoj komori, ali dosad bezuspješno. Prijava koju je podnio dr. Slavko Sakoman je odbačena. Istoj je Komori, pred koji mjesec psihijatra prijavio i Nebojša Buđanovac, ali njega dosad nitko iz HLK nije ni kontaktirao.

S jednom od pacijentica, Petrom Milković, bio je u dužoj vezi, zbog čega su neki lokalni mediji priču nazivali "obiteljskom svađom".

Međutim, Varaždinski.hr ukupno je dosad prebrojao 20 slučajeva povezanih s optužbama protiv istog psihijatra.

Ani Malbaši, novinarski "Provjerenog" većina je tih žena svoja neugodna iskustva svjedočila u kameru.

Pobijanje privremene mjere od strane Županijskog suda u Osijeku, prvi je korak da sve te priče budu i objavljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:35