BROJNI DOKAZI USKOKA DOVELI DO PREOKRETA

Obrat u Aferi Fimi-Media: Dio HDZ-a spreman na nagodbu: Da, krivi smo. Vratit ćemo 7 mil. kuna

Odvjetnički tim: Mi o tome nemamo saznanja. No, pravo je stranke da postupak okonča onako kako smatra da je za nju najpovoljnije
Zagreb, 061009.Svecana sjednica Hrvatskog Sabora povodom Dana Nezavisnosti kojoj su nazocili brojni duznosnici i Predsjednica Vlade Jadranka Kosor.Na slici: Mladen Bajic, Vladimir Seks i Jadranka Kosor.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

HDZ bi sklopio nagodbu s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem u postupku koji se vodi protiv stranke za izvlačenje 31,6 milijuna kuna za stranački “crni fond”.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih HDZ-u, utjecajni pojedinci iz vrha stranke razmatrali su mogućnost da postignu nagodbu u aferi Fimi-Media prije unutarstranačkih izbora.

Takve su teze već iznesene u dijelu medija, a kao što je poznato, Jadranka Kosor je uvijek izjavljivala da HDZ kao politička stranka nije odgovoran za ono za što se tereti bivšeg predsjednika stranke i premijera Ivu Sanadera te ostale stranačke dužnosnike.

Prvo ročište

Ivo Sanader, kao što je poznato, i tijekom istrage i nakon prvog pripremnog ročišta oštro je poručio kako oni koji su se pozivali na njega i govorili da nešto rade jer “im je to naredio Sanader” taj film neće gledati te da je cijelo Predsjedništvo stranke znalo i odlučivalo i o njenom financiranju. Ni Sanader, ali ni Ratko Maček, bivši stranački i Vladin glasnogovornik, nisu priznali krivnju, dok su Branka Pavošević, bivša računovotkinja, i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi-Medije i bliska prijateljica rizničara stranke i šefa Carine Mladena Barišića, priznale krivnju i čak su se spremne nagoditi. Na prvo su ročište s nagodbom u džepu sutkinji Ivani Čalić stigli Bojan Dimić i Anita Lončar-Papeš, vlasnici tvrtki preko kojih je izvlačen novac za “crne fondove”. Svi su oni u svojim obranama priznali te opisali način na koji se iz javnih poduzeća, ali i ministarstava izvlačio novac za osobne potrebe Ive Sanadera, ali i za “crne fondove” HDZ-a. Za predstojeće suđenje predloženi su svi članovi Predsjedništva stranke, a već se iz iskaza nekih koji su ispitani tijekom istrage može vidjeti da različito govore o financiranju stranke.

U USKOK-ovoj optužnici HDZ-u se stavlja na teret zloporaba položaja i ovlasti koje je počinio kao pravna osoba. Prema navodima optužnice, Ivo Sanader je posredstvom Ratka Mačeka dao nalog Branki Pavošević da donacije koje je prikupio HDZ od fizičkih i pravnih osoba ne evidentira u poslovnim knjigama pa tako nije evidentirala 15,335.800 kuna te je iz javnih poduzeća, ministarstava, ali i od pojedinaca stranci pribavljena korist od najmanje 31,609.564,22 kune.

Političke posljedice

- Naš je stav, a tako smo se očitovali i na pripremnom ročištu, da HDZ nije odgovoran za postupke pojedinaca i tu ćemo tezu dokazivati i dokazati u predstojećem postupku. Kad je o pregovorima o nagodbi riječ, mi kao odvjetnički tim koji zastupa HDZ o tome nemamo ni službenih niti neslužbenih saznanja. No, pravo je stranke da postupak okonča onako kako smatra da je za nju najpovoljnije. Hipotetički, ako bi do takvog prijedloga došlo, prije takve odluke sigurno bi bila provedena analiza i takva odluka, ako bi se i razmatrala, sigurno ne bi bila donesena preko noći. Jer, nagodba bi značila i priznanje krivnje i sve posljedice koje iz toga proizlaze - rekao nam je odvjetnik Davorin Budin, koji s kolegom Tomislavom Penićem brani HDZ u postupku Fimi-Media, dok se Damir Sesvečan u sudskom postupku pojavljuje u ime HDZ-a.

Prema nekim neslužbenim informacijama, dio vrha HDZ-a pristao bi uz priznanje krivnje da HDZ plati i dio štete, i to u iznosu oko sedam milijuna kuna.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 00:32